Šiandien

Birželio 13d.Vilniaus festivalis. Requiem Stasio Lozoraičio atminimui

Aprašymas

Atlikėjai:
Vilniaus miesto savivaldybės ŠV. KRISTOFORO KAMERINIS ORKESTRAS
(meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas)
Vilniaus miesto savivaldybės choras JAUNA MUZIKA
(meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas)
Solistė GABRIELĖ KUPŠYTĖ (mecosopranas)
Dirigentas MODESTAS BARKAUSKAS

Programa:
OSVALDAS BALAKAUSKAS – „Requiem in memoriam Stasys Lozoraitis“ (liturginis tekstas)

Lygiai prieš 30 metų, 1994 m. birželio 13 d., Vašingtone mirė Lietuvos diplomatas, visuomenės veikėjas, Vilties prezidentas Stasys Lozoraitis. Sakoma, kad Kovo 11-oji yra jo nuopelnas: Aukščiausiajai Tarybai šio įvykio išvakarėse svarstant, kada skelbti Lietuvos nepriklausomybę, lemiamas buvo būtent skambutis S. Lozoraičiui, Vašingtone okupacijos metu veikusios diplomatinės Lietuvos atstovybės vadovui. 1995-aisiais vienas iškiliausių lietuvių kompozitorių Osvaldas Balakauskas sukuria „Requiem in memoriam Stasys Lozoraitis“ mecosopranui, chorui ir kameriniam orkestrui, taip išreikšdamas gilią pagarbą diplomatui, kompozitoriaus žodžiais, „kovotojui už laisvę, garbės bei kilnumo pavyzdžiui“.

Pasak O. Balakausko ir muzikologės Beatos Baublinskienės: „Tai nėra monumentalus veikalas – veikiau kameriškas ir intymus, dvelkiantis Dievop nukreiptu viduramžių dvasingumu bei ramia mirties ir gedulo kontempliacija, kupinas konsonansiškos giedros. „Aš nemanau, kad mirtis yra problema – mes jos neišsprendžiame, ji nenumaldoma ir visada išsprendžiama už mus. (...) Ji yra gyvenimo sąlyga“, – viename interviu yra sakęs kompozitorius. Šiame kūrinyje jis kreipiasi į viduramžių liturginės muzikos tradiciją – grigališkąjį choralą, organumą, Ars nova motetus, nors ir nesilaiko kanoninės gedulingųjų mišių struktūros. „Jis senamadiškesnis net už Palestriną“, – taip kartą apibūdino savo Requiem kompozitorius. Šio kūrinio muzikos „paprastumas“ iš tiesų labai paveikus ir gilus.“

1995 m. rugsėjį kantatų ir oratorijų festivalyje „Vratislavia Cantans“ Vroclave atliktos penkios Requiem dalys (Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, choras „Aidija“, Judita Leitaitė, dirigavo Donatas Katkus). Viso kūrinio premjera įvyko 1996 m. kovą Vilniuje, vėliau ir kituose Lietuvos miestuose. 2004 m. viena didžiausių muzikos įrašų kompanijų „Naxos“ išleido šio opuso kompaktinę plokštelę. Šiame koncerte opusą atlieka jau minėtas orkestras ir choras „Jauna muzika“, įrašę minėtą plokštelę. Mecosoprano partiją atliks Gabrielė Kupšytė, šiuo metu daugiausiai dainuojanti užsienio scenose. Diriguos tarptautinių konkursų laureatas, Šv. Kristoforo orkestro meno vadovas Modestas Barkauskas.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook