Grįžti į pilną sąrašą

Lietuvių nacionalinės virtuvės ypatumai

Lietuvių nacionalinės virtuvės ypatumai

Su nekantrumu laukiate svečių iš užsienio. Pagaliau bus galima įgyvendinti bemaž mėnesį rengtą kultūrinės programos planą! Aplankysite begalę vietų, išties daug ką nuveiksite. Visgi derėtų nepamiršti, kad svečius reikia pavaišinti. Jei Jūsų draugai iš užsienio Lietuvoje pirmą kartą, priblokškite juos mūsų nacionalinės virtuvės ypatumais!

O nustebinti išties yra kuo. Juk lietuviai gali didžiuotis tikrai unikalia kulinarijos istorija. Kiekvienas regionas pasižymi savita virtuve, valgių gausa, jų ruošimo būdų įvairove. Tad svečiai tikrai turės ką paragauti, su kuo susipažinti. Jei nėra laiko gaminti namuose, kiekviename mieste atsiras vietelė, kurioje galėsite mėgautis tradiciniais lietuvių virtuvės patiekalais.

Nusivedę svečius į restoraną, tikrai turėsite iš ko pasirinkti. Kad ilgai nesuktumėte galvos, derėtų pasirinkti keletą mūsų kraštą geriausiai atspindinčių patiekalų ir gėrimų. Štai jie:

 Valgiai

Bulvių plokštainis arba kugelis. Tai orkaitėje iš tarkuotų bulvių ir kiaušinių kepamas patiekalas. Bulvių plokštainį skirtingi virėjai gamina įvairiai. Neretai dedama svogūnų, morkų ar varškės. Svarbi patiekalo dalis – padažas, kuris irgi gali būti gana įvairus (tradiciškai – spirgučiai).
Didžkukuliai (cepelinai). Tai dideli tarkuotų ir trintų virtų bulvių kukuliai su mėsos, varškės ar kitokiu įdaru. Patiekalo pavadinimas – cepelinai – kilo iš vokiško dirižablio pavadinimo (vok., Zeppelin). Tai vienas tipiškiausių mūsų nacionalinių patiekalų.

 


    
Žemaitiškas kastinys – lengvas valgis iš grietinės ir sviesto. Gardinamas prieskoniais. Dažniausiai valgytas pasninkų ir talkų dienomis su karštomis bulvėmis ar duona.
Vėdarai. Tai lietuvių tautinis patiekalas, gaminamas kepant kiaulės žarnas su įvairiu įdaru. Vėdarai valgomi su spirgučiais. Populiariausios yra dvi vėdarų rūšys: bulviniai ir kraujiniai.
Šaltibarščiai – Rytų Europos šalių (Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos) tradicinė šalta barščių sriuba. Gaminant šaltibarščius, supjaustomi ir išverdami švieži burokėliai (kartais drauge su lapais). Atšaldžius burokėlių sriubą, dedamas pienas, kefyras, agurkai, kietai virtas kiaušinis. Pagardinama krapais, svogūnų laiškais ir petražolėmis. Sriuba valgoma su virtomis bulvėmis.
     
Šakotis. Tai tuščiaviduris šakotas desertas, tradicinis lietuvių ir lenkų patiekalas. Šakotis yra vienas dažniausiai vestuvėms ruošiamų desertų.
Žagarėliai – tradicinis lietuviškas kepinys. Žagarėliai ruošiami įvairiais būdais. Labai kietai išminkyta tešla kočiojama plonomis juostelėmis, kurios įpjaunamos per vidurį, persukamos ir kepamos karštuose riebaluose (taukuose ar aliejuje). Patiekiami apibarstyti cukraus pudra.
     
 Gėrimai

Krupnikas. Tai 35-45% stiprumo lietuviškas medaus ir žolelių likeris. Geriamas iš mažų taurelių, pašildytas iki 50 laipsnių temperatūros. Tai vienintelis pasaulyje likeris, kuris geriamas karštas.
 Lietuviškas, būtent mūsų šalyje pagamintas alus. Tradiciniais būdais alus verdamas daugiausia šiaurinėje Lietuvos dalyje (ypač Biržų ir Pasvalio rajonuose).
Starka – iš Lietuvos kilęs alkoholinis gėrimas (30-50% stiprumo). Starka gaminama iš rugių spirito ir laikoma ąžuolinėse statinėse, į kurias kartais įberiamas nedidelis kiekis obelų lapų ir liepžiedžių.
    

Taigi jei atvyko svečių iš užsienio, nesnauskite! Nustebinkite juos ir supažindinkite su mūsų nacionalinės virtuvės ypatumais.
 Aušra Rašimaitė
Nuotr. iš interneto archyvo
Parengta pagal wikipedia.org
KaVeikti.lt


Vietų / renginių paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook