Šiandien

Renginys įvykoESTŲ LITERATŪROS METAI. MOONIKA SIIMETS FILMAS „DRAUGĖ MERGA

Aprašymas


Vasario 8, kovo 7 ir balandžio 4 d. 18 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje vyks trijų prestižiniais apdovanojimais įvertintų vaidybinių filmų peržiūra. „Nors filmas ir knyga yra du skirtingi dalykai, šios ekranizacijos – puikus būdas pažinti estų literatūrą“, – teigia renginio kuratorė, vertėja Danutė Sirijos Giraitė.
Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga 2024-uosius yra paskelbusi Estų literatūros metais ir ta proga kviečia į tris filmų peržiūras. Tai – žymiausio estų klasiko Antono Hanseno Tammsaare`s pentalogijos „Tiesa ir teisingumas“ pirmosios dalies ekranizacija, taip pat filmai pagal žymaus prozininko, dramaturgo Mačio Unto romaną „Rudens puota“ ir vienos mėgstamiausių šiuolaikinių autorių Leelo Tungal knygą „Draugė mergaitė“.
2018 m. visą Estiją sužavėjęs filmas „Draugė mergaitė“ – autobiografinis L. Tungal pasakojimas apie rūstų pokario gyvenimą, regėtą guvaus vaiko akimis (režisierė Moonika Siimets), irgi pelnė ne vieną tarptautinį apdovanojimą: 2016 m. Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje „Berlinale“; 2017 m. Lokarno kino festivalyje – „Le Film Français“ premiją; 2018 m. buvo apdovanotas Tarptautiniame Busano kino festivalyje (Pietų Korėjoje).
Nors tema sunki, vis tik filmą renginio kuratorė apibūdina kaip „mielą ir šiltą, įvykiai perteikti su vaikišku nuoširdumu ir humoru. Tai – juokas pro ašaras. Seansas puikiai tiks šeimoms, seneliams ir anūkams“.
Įėjimas į renginį nemokamas. Filmai bus rodomi originalo kalba su anglų kalbos subtitrais.
LLVS veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook