Šiandien

Renginys įvykoDidinga klasika

Aprašymas

Atlikėjai:
LIUKSEMBURGO FILHARMONIJOS ORKESTRAS
Meno vadovas ir dirigentas GUSTAVO GIMENO (Ispanija)
Solistė BEATRICE RANA (fortepijonas, Italija)

Programa:
LUDWIG VAN BEETHOVEN – Uvertiūra „Koriolanas“, op. 62; Simfonija Nr. 4 B-dur, op. 60
CLARA SCHUMANN – Koncertas fortepijonui a-moll, op. 7

Šį vakarą Filharmonijoje pasirodo išskirtiniai svečiai iš pačios Europos širdies – Liuksemburgo filharmonijos orkestras (Orchestre Philharmonique du Luxembourg). Nuo pat susikūrimo 1933 m. kaip „Radio Luxembourg“ (2005 m. įsikūrė išskirtinės akustikos Liuksemburgo filharmonijos salėje ir dabar vadinamas šios koncertinės organizacijos vardu), orkestras garsėja savo skambesio elegancija ir įspūdingomis programomis, aktyviai bendradarbiauja su Liuksemburgo teatru, kino organizacijomis, radiju ir televizija, koncertuoja pagrindinėse Europos koncertų salėse, rengia gastrolių turus iki pat Pietų Amerikos.

Jau aštuonerius metus kolektyvui vadovauja žinomas dirigentas Gustavo Gimeno, tarptautinę karjerą pradėjęs tokių iškilių asmenybių kaip Marissas Jansonas, Bernardas Haitinkas ir Claudio Abbado, kuriuos laiko savo mokytojais, padėjėju. Dabar G. Gimeno kviečiamas diriguoti daugeliui pasaulio orkestrų („Concertgebouw“, Sinsinačio, Birmingamo, Vašingtono, Turino) bei operų pastatymams. Maestro yra ir Toronto simfoninio orkestro meno vadovas, o šį sezoną dar dirba su San Francisko simfoniniu ir Los Andželo filharmonijos simfoniniu orkestrais.

Koncerto solistė, 1993 m. muzikų šeimoje gimusi italų pianistė Beatrice Rana pasirodo su garsiais pasaulio orkestrais, dirigentais tokiose pasaulio salėse kaip Berlyno filharmonija, Amsterdamo „Concertgebouw“, Londono „Wigmore Hall“, Niujorko „Carnegie Hall“ ir „Lincoln Center“, Paryžiaus filharmonija ir „Théâtre des Champs-Elysées“, Vienos „Konzerthaus“ ir „Musikverein“, Kelno ir Hamburgo Elbės filharmonijos. Pianistė yra laimėjusi nemažai konkursų, tarp kitų – I vieta Tarptautiniame Monrealio konkurse 2011 m. ir sidabro medalis bei publikos prizas Vano Cliburno pianistų konkurse JAV 2013 metais. 2017 m. savo gimtajame mieste Lečėje (Apulija) B. Rana įkūrė muzikos festivalį „Classiche Forme“.

Koncerte skambės orkestrinės muzikos perlai: Ludwigo van Beethoveno uvertiūra „Koriolanas“ ir Simfonija Nr. 4 B-dur, sukurta šviesių vilčių kupinais 1806 m. ir vadinama romantiškiausia Beethoveno simfonija. Pianistė ir kompozitorė Clara Schumann savo vienintelį Koncertą fortepijonui a-moll pradėjo rašyti būdama keturiolikos. Nežiūrint to, kūrinys itin virtuoziškas, o savo įsimintinomis nuostabaus grožio melodijomis palieka neišdildomą įspūdį.

Koncertas dalinai finansuojamas iš Kultūros ministerijos Nacionalinės programos lėšų
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook