Šiandien

Renginys įvykoAleksandr Vvedenskij „Eglutė pas Ivanovus“ rež. Jonas Vaitkus

Aprašymas

Aleksandr Vvedenskij

EGLUTĖ PAS IVANOVUS

Dviejų dalių muzikinis spektaklis, rodomas su lietuviškais titrais (vertė Sigitas Parulskis)

Spektaklis 2013 m. pelnė keturis "Auksinio scenos kryžiaus" apdovanojimus už geriausią metų režisūrą, scenografiją, muziką ir pagrindinio vaidmens atlikimą.

Režisierius – Jonas Vaitkus

Dailininkas – Jonas Arčikauskas

Kompozitorius – Algirdas Martinaitis

Dirigentai – Vytautas Lukočius, Nelė Kovalenkaitė

Choreografė – Leokadija Dabužinskaitė

Režisieriaus asistentas –Algimantas Kvietkauskas

Prieš šventinės vaikų maudynės pasiturinčių inteligentų šeimoje netikėtai nutrūksta auklei stvėrus kirvį ir nukirsdinus vieną iš globotinių. Pasibaigia istorija taip pat netikėtai, kaip ir prasideda – kuomet po virtinės absurdiškų mirčių pjesėje tiesiog pritrūksta personažų. Tokiu žymaus rusų absurdisto Aleksandro Vvedenskio (1904 - 1941) siužetu į žiūrovą kreipiasi režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklio kūrybinė grupė.

Pjesėje vyrauja absurdu alsuojantis Šventų Kalėdų laukimas, blaškosi karikatūros patina paženklinti personažai. Alogizmų, naivumo bei siaubo derinyje - ir žiupsnis sakralumo. Tai - paradoksali poezijos, metafizikos bei lingvistinių niuansų sankirta, kurioje nesąmonė tampa reikšmingesnė už sąmonę, fragmentaciją – už vientisumą.

Muzikiniame spektaklyje vaidina ir dainuoja pusšimtis aktorių. Jiems scenoje vadovauja dirigentas Vytautas Lukočius.

„Vaitkaus kūryba nebetelpa į jokius „kultūrinius" rėmus", – teatrologė Daiva Šabasevičienė, „7 meno dienos"

„Režisierius J.Vaitkus sumaniai pasinaudojo A.Vvedenskio pjesės aplinkybėmis ir, regis, papasakojo ne tiek istoriją apie jaunai vulgariai merginai Soniai Ostrovai kirviu galvą nukirtusią Auklę, o pastatė spektaklį apie Rusų dramos teatrą. Ir apie tai, ko neįmanoma išvengti ne tik gyvenime, bet ir teatre. Apie mirtį, gimimą, naujos gyvybės atsiradimą. Apie trupės kartų kaitą ir naują žiūrovą", – teatro kritikas Andrius Jevsejevas, dienraštis „Lietuvos rytas".

„Vaitkus šįkart konkretizuoja savąjį daugybę kartų pasirašytą pasaulio idiotizmo manifestą", – teatro kritikė Šarūnė Trinkūnaitė, „Menų faktūra".

Po trečio skambučio žiūrovai į parterį NEĮLEIDŽIAMI.

Ačiū, kad nevėluojate.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook