Šiandien

Renginys įvykoMuzikėčios „Apie žvėris ir žmones“

Aprašymas

Aktoriaus Andriaus Bialobžeskio pokštai pagal K.Donelaitį!

Vasario 6 d. 18 val. Alytaus miesto teatro Mažojoje salėje pirmą kartą teatralizuotas muzikinis kūrinys – muzikėčios „Apie žvėris ir žmones“, kurių literatūrinei sumanymo inspiracijai pasitarnavo Kristijono Donelaičio pasakėčios.

Šiame pastatyme kompozitorius Antanas Kučinskas, pasitelkęs modernią muzikos kalbą, siekia naujai pažvelgti į K. Donelaičio pasakėčias, traktuoja jas ne kaip istorinį artefaktą, o kaip paradoksaliai drąsią ir aktualią mūsų laikams medžiagą, moralinį imperatyvą.

Lietuvių grožinės literatūros pradininko K. Donelaičio tekstus scenoje smagiai interpretuoja Valstybinio jaunimo teatro aktorius Andrius Bialobžeskis. Kartu su juo kūrinius atlieka ansamblis „Vilniaus arsenalas“: fleitininkė Laima Šulskutė, altininkas Romualdas Romoslauskas, pianistas Sergejus Okruško, mušamųjų partiją išpildo Saulius Auglys, kontraboso – Oliveris Ramonas.

Atlikėjų sudėtį bei paties kūrinio kompozicinę sandarą nulėmė pasakėčių struktūra, sudaryta iš pasakojimo ir pamokymo (moralo). Pasakojimai realizuojami muzikiniais kūriniais su melodeklamacija (aktorius), tuo tarpu kiekvieną pasakėčią užbaigiantys moralai įgarsinami aktoriaus monologais. Visą kūrinį įrėmina introdukcija ir koda, kurioje panaudota video projekcija su dailininko Giambattista della Porta (1535 – 1615) piešiniais.

Režisūrinį kūrinio sprendimą sukūrė Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė, poetė Birutė Mar, vaizdo projekciją – tarpdisciplininio meno kūrėjas, filmų autorius Džiugas Katinas.

Muzikėčias „Apie žvėris ir žmones“ sudaro šešios pasakėčios: „Lapės ir gandro čėsnis“, „Rudikis jomarkininks“, „Šuo Didgalvis“, „Pasaka apie šūdvabalį“, „Vilks provininks“, „Ąžuols gyrpelnys“.

Nuotraukų autorius Dmitrijus Matvejevas.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook