Šiandien

Renginys įvykoTARPTAUTINĖ PREMJERA. Miuziklas „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ su JAV choru „Dainava“

Aprašymas

Premjera! „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ su choru „Dainava“!

Tarptautinis JAV-Lietuva parodymas

Balandžio 3 dieną Kaune įvyks gražiausio ir populiariausio lietuviško miuziklo „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ istorinis – tarptautinis – parodymas. Pirmą kartą scenoje prie Lietuvos trupės prisijungs tituluotas JAV choras „Dainava“, kuriame dainuoja Amerikos lietuviai ir lietuvių kultūrą puoselėjantys amerikiečiai. Net šešiasdešimt dainininkų vien vėl šio išskirtinio vakaro į „Žalgirio“ areną atvyks tiesiai iš Amerikos.

Parodymas taps ne tik simboliniu lietuvius šiapus ir anapus Atlanto jungiančiu tiltu, bet ir tikru bendru darbu, kurį išvysti galės tūkstančiai žmonių. Parodymo tikslas – priminti visiems, kad esame vienos šalies vaikai. Ir nebereikėtų mūsų skaldyti į „čia“ ir „ten“, nereikėtų matuotis patriotiškumo mastais ar gerbūvio koeficientais. Visus mus jungia meilė savo Lietuvai ir tą vakarą mes tai darbais parodysim drauge atlikdami Kipro Mašanausko ir Romo Lileikio istorinį miuziklą „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“.

Tą išskirtinį balandžio 3-iosios vakarą publika bus daugybės pirmų kartų liudininke. Pirmą kartą Lietuvoje miuziklo scenoje pasirodys tokio dydžio trupė. Pirmą kartą ši trupė bus jungtinė. Pirmą kartą artistų iš JAV scenoje bus daugiau nei iš Lietuvos. Pirmą kartą tokio dydžio choras gyvai dainuos miuziklo parodyme Lietuvoje. Ir galėtume dar ilgai vardinti pirmus kartus.

Galėtume įrodinėti, kuo šis miuziklo „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“ parodymas bus išskirtinis ir neturintis analogo, tačiau už skaičius ir trupės dydį svarbiau tas įspūdis, kurį palieka kūrinys su „Dainavos“ choru. Jis – tarsi briliantas, kurį staiga apšviečia itin ryški šviesa.

Pirmą, ir iki šiol vienintelį kartą, tą šiurpuliukais per kūną srovenantį įspūdį publiką patyrė pernai Čikagoje, per ten vykusį „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legendos“ parodymą. Jėga ir gyvastis, kurią miuziklui suteikė „Dainavos“ choras, nustebino ne tik publiką, bet ir pačią trupę bei choristus. Nors buvo svarstoma padaryti miuziklo parodymų pertrauką, o pasirodymo Čikagoje buvo nuspręsta, kad bent vieną kartą Lietuvos publika turi išvysti neįtikėtinai gyvybingą miuziklą su „Dainavos“ choru.

„Dainavos“ choras pagal vokalinio meistriškumo lygį gali drąsiai vadintis profesionaliu. Be to, choristai puikiai susitvarkė su užduotimis, ne tik dainuoti, bet ir vaidinti. Buvo nuostabu matyti, kaip jie iki smulkmenų suderino judesius, kaip apgalvotai ir atsakingai žiūrėjo net į menkiausią režisierės Anželikos Cholinos nurodymą.

„Choristai su džiaugsmu priėmė kvietimą prisijungti prie miuziklo Čikagoje. Pirmiausia – tai nuostabus kūrinys, apie kurį garsas iš Lietuvos atsklido net iki mūsų. Be to, mums – didelė garbė būti vienoje scenoje su tokio lygio profesionalais. O dainuoti pačioje Lietuvoje – svajonės, apie kurią net garsiai nedrįsdavome prasitarti, išsipildymas“, – sakė „Dainavos“ choro vadovas Darius Polikaitis.

Svajonės tuo ir nuostabios, kad net slapčiausios ima ir išsipildo. Todėl balandžio 3 dieną „Dainavos“ choristai bus ten, kur širdis – mylimos Lietuvos scenoje ir dainuos išsiilgtai Lietuvos publikai.

,,Dainava” – tai choras, gyvuojantis jau 74 metus. Kolektyvas įsikūrė 1945 m. Hanau pabėgėlių stovykloje Vokietijoje. Ansamblio steigėjai — lietuviai tremtiniai pasitraukę į vakarus sovietams okupuojant Lietuvą. 1950 m., daugeliui narių emigravus į Jungtines Amerikos Valstijas, ansamblis vėl susibūrė Čikagoje ir atgaivino savo muzikinę veiklą. Šiandieninė ,,Dainava” – brandus ir kasmet atsinaujinantis choras, buriantis apie 65įvairaus amžiaus, profesijų ir pomėgių narių. Tai įvairių imigracinių ,,bangų” atstovai – kai kurie choristai emigravę į JAV po antrojo pasaulinio karo, kiti atvykę į šį kraštą per paskutinius 25 metus, o dar kiti jau gimę ir augę JAV. Chore taip pat dainuoja ir nelietuviai - Amerikos lietuvių šeimų nariai. Visus juos vienija meilė dainai ir ryšys su Lietuva.

Choras pasirodo drauge su visa tituluota miuziklo trupe: Mantu Jankavičiumi (Žygimantas Augustas), Benu Jankavičiumi (Žygimantas Augustas vaikystėje), Kostu Smoriginu (ponas Tvardovskis), Karina Krysko (Barbora Radvilaitė), Jeronimu Miliumi (Radvila Juodasis), Tadu Juodsnukiu (Radvila Rudasis), Gitana Pečkyte (Bona Sforca), Roku Spalinsku (Žygimantas Senasis), Rafailu Karpiu (rūmų juokdarys), Dominyku Vaitiekūnu (rūmų juokdarys) ir A. Cholinos šokio teatru.

Miuziklo kūrybinė komanda: kompozitorius Kipras Mašanauskas, libreto autorius Romas Lileikis, režisierė-choreografė Anželika Cholina, scenografas – Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkas – Juozas Statkevičius, prodiuserinė kompanija - „Promostar“.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook