Šiandien

Renginys įvykoATOMIC B | Vilnius

Aprašymas

45 minučių trukmės audio-vizualinis kūrinys Atomic B ansambliui, gyvai elektronikai ir dviems video ekranams atramos tašku yra atominė energija ir su ja susijusios skirtingos istorijos bei pasakojimai. Nors kūrinio sukūrimą įkvėpė Visagino miesto istorija bei su ja susiję post-sovietiniai urbanistikos ir ekologijos klausimai, tačiau kūrinys plečiasi toliau ir tyrinėja, kokį poveikį visuomenėms ir jų struktūroms daro atominė energija ir jos išgavimo sąlygos.

Audio-vizualinys kūrinys sukurtas lietuvių kompozitoriaus Andriaus Arutiunian ir išvystytas kartu su ansambliu Synaesthesis remiasi dviemis skirtingais, tačiau kartu persipinusiais pasakojimais. Atomic B naudoja archyvinius vaizdus, garsus ir įrašus iš Visagino miesto bei atominės jėgainės statybų. Vienas iš jų – 1984 metais sukurtas G.Skvarnačiaus trumpametražis filmas „Laikas neskyla į atomus“ apie Visagino miesto ir šalimos jėgainės statybų pradžią. Filmas, remdamasis sovietiniams dokumentiniams filmams būdingu braižu, dokumentuoja miestelio ir jėgainės statybų pradžią ir kuria utopinio pobūdžio mitą apie atominę jėgainę ir Visagino svarbą. Nors filmo naratyvas ir bando įtikinti apie atominės jėgainės bei urbanizacijos privalumus, dėl pasirinkto filmavimo pobūdžio (judanti kamera, greiti stambaus plano kadrai), filmo eigoje atsiskleidžia paslėptas nerimas ir užuominos apie galimas neigiamas atominės energijos naudojimo pasekmes.

Ši ir kita dokumentinė medžiaga Atomic B yra perdirbama, dekonstruojama ir naudojama kaip dalis video projekcijos, ypač koncentruojantis į kameros judesius ir periferinius, „nesvarbius“ kadrus. Ji priešpastatoma projektuojamiems tekstams, kurie remiasi įvairių atominių miestelių gyventojų prisiminimais, taip pat ir tekstų apie utopinius miestus ir architektūrą ištraukomis.

Kūrinys užsakytas ansamblio Synaesthesis, jo sukūrimui skirta Lietuvos Kultūros Tarybos individualioji stipendija bei Nyderlandų Fonds Podiumkunsten finansinė parama. Kūrinys pelnė „Jaunojo kūrėjo“ premiją Kompozitorių Sąjungos rinkimuose 2018 metais. Atomic B premjera įvyko Melos-Ethos festivalyje Bratislavoje (Slovakija), 2017 metais.

/////////////Kūrybinė grupė ////////////Creative Team////////////////////////////

Andrius Arutiunian ( kompozitorius | composer )

http://andriusarutiunian.com

SYNAESTHESIS

Karolis Variakojis (dirigentas, vadovas | conductor, director)

Marta Finkelštein (fortepijonas, vadovė | pianist, director)

Artūras Kažimėkas (klarnetai | clarinets)

Arminas Bižys (saksofonas | saxophone)

Andrius Rekašius (perkusija | percussion)

Pranas Kentra (el. Gitara | el. guitar)

Julius Aglinskas (garso režisierius | sound director)

Greta Unguvaitytė (dizainas | design)

Gintarė Šiaulytė (vadyba | management)

https://www.synaesthesis.lt

https://www.facebook.com/ensemblesynaesthesis/

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook