Šiandien

Renginys įvykoSynaesthesis: Atomic B | Kaunas

Aprašymas

Kovo 14 d. 19.30 val. Kauno menininkų namuose viešės šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“, pristatysiantis audio-vizualinį kompozitoriaus Andriaus Arutiunian kūrinį „Atomic B“ (2017-2018 m., 45 min.) ansambliui, gyvai elektronikai ir video ekranams. Šio kūrinio atramos taškas – atominė energija ir su ja susiję pasakojimai: nors kūrinį įkvėpė Visagino miesto istorija bei su ja susiję post-sovietiniai urbanistikos bei ekologijos klausimai, „Atomic B“ akiratyje – atominės energijos ir jos išgavimo sąlygų poveikis visuomenėms bei jų struktūroms.

„Atomic B“ naudoja archyvinius vaizdus, garsus ir įrašus iš Visagino miesto bei atominės jėgainės statybų. Vienas iš jų – 1984 metais sukurtas G. Skvarnačiaus trumpametražis filmas „Laikas neskyla į atomus“ apie Visagino miesto ir šalimos jėgainės statybų pradžią. Filmas, remdamasis sovietinei dokumentikai būdingu braižu, šalia įvykių dokumentacijos kuria utopinio pobūdžio mitą apie atominę jėgainę ir Visagino svarbą. Nors filmo naratyvas ir bando įtikinti apie atominės jėgainės bei urbanizacijos privalumus, pasirinktas filmavimo ir montažo būdas atskleidžia paslėptą nerimą bei užuominas apie galimas neigiamas atominės energijos naudojimo pasekmes. Ši ir kita dokumentinė medžiaga „Atomic B“ yra perdirbama, dekonstruojama ir naudojama kaip dalis video projekcijos, ypač koncentruojantis į kameros judesius ir periferinius, „nesvarbius“ kadrus. Šalia jos projektuojamas tekstas: atominių miestelių gyventojų prisiminimai, tekstų apie utopinius miestus ir architektūrą ištraukos.

Kūrinys užsakytas ansamblio Synaesthesis, jo sukūrimui skirta Lietuvos Kultūros Tarybos individualioji stipendija bei Nyderlandų Fonds Podiumkunsten finansinė parama. Kūrinys pelnė „Jaunojo kūrėjo“ premiją Kompozitorių Sąjungos rinkimuose 2018 metais. „Atomic B“ premjera įvyko Melos-Ethos festivalyje Bratislavoje (Slovakija), 2017 metais.

Kiti remėjai ir partneriai: Lietuvos Kultūros Taryba, Kauno menininkų namai, MO muziejus, Radviliškio kultūros centras, NGR servisas.

Bilieto kaina – 10 EUR (5 EUR moksleiviams, studentams, senjorams). Bilietus galima įsigyti renginio vietoje ir „Tiketa“ kasose bei interneto svetainėje.

Kūrybinė grupė:

Andrius Arutiunian (kompozitorius)

http://andriusarutiunian.com

SYNAESTHESIS

Karolis Variakojis (dirigentas, vadovas)

Marta Finkelštein (fortepijonas, vadovė)

Artūras Kažimėkas (klarnetai)

Arminas Bižys (saksofonas)

Andrius Rekašius (perkusija)

Pranas Kentra (el. gitara

Julius Aglinskas (garso režisierius)

Greta Unguvaitytė (dizainas)

Gintarė Šiaulytė (vadyba)

https://www.synaesthesis.lt

https://www.facebook.com/ensemblesynaesthesis/

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook