Renginys įvykoVenecijos genijus - Antonio Vivaldi

Aprašymas

Balandžio 13 d., 18 val., Šv. Jonų bažnyčioje vyks unikalus Vilniaus universiteto kamerinio orkestro ir tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Canto Fiorito“ koncertas, atskleidžiantis vieno genialiausių visų laikų kompozitoriaus Antonio Vivaldi kūrybą.

Antonio Vivaldi buvo puikus XVIII a. italų kompozitorius ir smuikininkas. Šiais laikais sunku suprasti, ar jis buvo labiau vertinamas kaip muzikos autorius, ar kaip smuiko atlikėjas, nes įvairiuose šaltiniuose apie jį teigiama, kad „sunkiai tikėtina, kad kas nors jau yra grojęs ir ar kada nors gros taip, kaip jis.”

Pats A. Vivaldi gerokai pastūmėjo smuiko technikos galimybių ribas. Be to, šis raudonplaukis kunigas dirbo Venecijos Ospedale della Pietà – mergaičių našlaičių prieglaudoje, kur dalį savo laiko uoliai mokėsi groti įvairiais instrumentais ir tapo puikiomis atlikėjomis. Šios dvi aplinkybės pastūmėjo A. Vivaldi kurti unikalius kūrinius prieglaudos globotinėms, daugiausia koncertus vienam, dviems ar trims instrumentams su styginių orkestru. Šie kūriniai tokie ypatingi, kad net šiandien kai kurie iš jų laikomi vienais pačių sudėtingiausių visų laikų koncertų konkretiems solo instrumentams.

A. Vivaldi kūryboje labai ryškūs ir jo darbai concerto grosso forma, kurią išplėtojo jo kolega ir kraštietis Arcangelo Corelli. Concerto grosso kūriniuose orkestro solistų grupės pasirodymus keičia pilno orkestro atliekami muzikiniai epizodai, taip sukuriant dramatiškus dinaminius kontrastus. Viename žinomiausių Vivaldi darbų “Metų laikai” girdimi tiek solo koncerto, tiek concerto grosso elementai – čia panaudojamos visos įmanomos priemonės muzikos ekspresyvumui išgauti.

A. Vivaldi kūrė ir nuostabią vokalinę muziką, didžioji jos dalis skirta katalikų bažnyčiai. Turbūt ištaigingiausias jo sakralinis kūrinys – tai “Gloria” solistams, chorui ir dideliam orkestrui, trykštantis šventiška nuotaika. Šiame koncerte skambės jo vokalinis šedevras “Nisi Dominus” – labiausiai išplėtota ir menine prasme ambicingiausia Vivaldi muzikinė psalmė balsui solo su orkestru.

Programa “Antonio Vivaldi – raudonplaukis Venecijos genijus” atskleidžia įvairias kompozitoriaus kūrybos puses ir jo muzikai būdingą kontrastų galią – išties barokinis kompozitorius!

Šis koncertas – tai jau antrasis tarptautinio senosios muzikos ansamblio “Canto Fiorito” ir Vilniaus universiteto kamerinio orkestro bendradarbiavimo projektas. Jame prasmingai susivienija “Canto Fiorito” misija rūpintis senosios muzikos edukacija Lietuvoje ir orkestro meno vadovo Pauliaus Bernardo Koncės siekis nuolat kelti jaunųjų orkestrantų bei solistų lygį grojant jų pamėgtą barokinį repertuarą. Šis orkestras yra labai lankstus, imlus, galintis greitai įsisavinti istoriškai pagrįsto senosios muzikos atlikimo potencialą ir ypač tinka Vivaldi muzikai atlikti, juk nemaža jos dalis buvo sukurta jauniems atlikėjams!

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook