Šiandien

Renginys įvykoAudiovizualinis spektaklis „Vilniaus pokeris“

Aprašymas

Audiovizualinis spektaklis, pagal garsųjį rašytojo R. Gavelio romaną „Vilniaus pokeris“, sujungs teatro, muzikos, kino medijas ir atskleis mūsų tautos XX–XXI a. kolektyvinės minties naratyvus. Kokia yra mano istorija? Kas yra lietuvybė ir meilė tėvynei? Kodėl gyvename taip, kaip gyvename, ir ar galime tai pakeisti? Tai – tik keli klausimai, kuriuos kelia ir R. Gavelis, ir kūrybinė spektaklio grupė.

Siužetas remiasi pirmąja romano dalimi ir pasakoja pagrindinio herojaus Vytauto Vargalio mistišką detektyvą, perpintą makabriška meilės istorija. „Vilniaus pokeris“ analizuoja individo ir visuomenės egzistencinę tapatybės krizę, negaili aštrios kritikos tiek atskiram žmogui, tiek socialinei aplinkai.

„Vilniaus pokerio“ pasaulis – tai Vytauto Vargalio pasaulis, kuriame ištrinamos laiko ribos, linijos tarp tikrovės ir siurrealumo, išorinio ir vidinio pasaulio, gyvenimo ir negyvenimo, prasmės ir beprasmybės, vienos ir daugelio tiesų. Kiekvienas pasirinkimas lemia, kas mes būsime. Tačiau iš vis nesirinkti veda į pilką egzistenciją. Ar joje daugelis iš mūsų ir esame?

Vilnius vystomoje istorijoje ne tik veiksmo vieta. Jis – kaip gyvoji biblioteka, kaupianti visą informaciją iš praeities, dabarties ir galbūt ateities, galintis tinkamu metu pasiųsti reikalingą ženklą ar padėti surasti atsakymus į svarbiausius klausimus. Tačiau dažniausiai mes Vilniaus negirdime.

Ričardo Gavelio romanas „Vilniaus pokeris“, išleistas prieš trisdešimt metų, 1989-aisiais, sulaukė milžiniško susidomėjimo. Ne tik dėl modernaus rašymo stiliaus, nagrinėjamų problemų, bet taip pat dėl itin atvirų erotinių scenų ir ryškios kritikos tuometiniam režimui. Patys galėsite nuspręsti, ar smarkiai pasikeitėme per šį laiką? Galbūt dialogai, pokalbių temos pasirodys lyg iš vakarykščių naujienų antraščių.

Režisierius – Alius Veverskis

Inscenizacijos autoriai – Matas Vildžius ir Alius Veverskis

Kompozitorius – Matas Drukteinis

Kino vizualizacijų autoriai – Aneta Bublytė, Ugnius Tuleikis ir Vytautas Narbutas

Šviesų dailininkas – Vaclovas Grinius

Kostiumų dailininkė – Lina Andriukonė

Grimo dailininkas – Karolis Ruzgas

Prodiuseris – Matas Drukteinis, VšĮ „Meno genas“

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook