Šiandien

Renginys įvykoIndrė Dirgėlaitė ir Vestard Šimkus. Autorinės Kompozicijos ir Improvizacijos

Aprašymas

Jie susipažino įrašant muziką filmui ,,Kvėpavimas į marmurą” (režisierė G. Beinoriūtė)

Indrė Dirgėlaitė ir Vestard Šimkus

Autorinės Kompozicijos ir Improvizacijos

Koncerte skambės Indrės Dirgėlaitės kompozicijos, persipynusios pianisto virtuozo Vestard Šimkus improvizacijomis. Kompozicijoms įtaką darė įvairių stilių muziką: Nu Jazz, Cool Jazz, Experimental Jazz, Soul, Rock...su Baltiškomis

ir Skandinaviškomis spalvomis.

Vestard Šimkus ir Indrė Dirgėlaitė susipažino įrašų studijoje Rygoje, kur I.Dirgėlaitė buvo pakviesta įdainuoti V.Šimkaus kurtame garso takelyje filmui “Kvėpavimas į Marmurą” (režisierė Giedrė Beinoriūtė). 2018 Vestard Šimkus, kaip kompozitorius, už šį garso takelį apdovanotas Latvijos Kino akademijos prizu “Lielais Kristaps”.

Koncerto metu bus galima išgirsti improvizacijas šio filmo tema.

Vestard Šimkus - pianistas virtuozas, kompozitorius, improvizatorius.Tarptautinį pripažinimą jis pelnė po keleto sėkmingų debiutų su BBC filharmonijos, Prancūzijos nacionaliniu, Čekų filharmonijos, „Kremerata Baltica“, Šiaurės vakarų Vokietijos filharmonijos ir Talino kameriniu, Birmingemo simfoniniu orkestrais. Su jais kocertavo Vienos „Konzerthaus“, Tokijo operos teatre, O. Messiaeno salėje Paryžiuje, „Berwald Hall“ Stokholme ir „Concertgebouw“ Amsterdame.

Buvo pakviestas dalyvauti Lucerne, Schleswig-Holstein, Rheingau, Kissinger Sommer and Lockenhaus festivaliuose.

Jis buvo apdovanotas "Lotto-Förderpreis des Rheingau Musik Festivals" (2014), taip pat nominuotas "International Classical Music Award" (2013).

Pianistas yra dvylikos tarptautinių konkursų I premijos laureatas, tarp jų„ Bad Kissingen Klavier Olympiade“ (Vokietija, 2007), Los Andželo Franzo Liszto (JAV, 2002), Stokholmo (Švedija, 2001), Maria Canals International Competition (Ispanija, 2009).

Fortepijono meno paslapčių jis mokėsi gimtojoje Latvijoje, JAV, Ispanijoje, Suomijoje ir Vokietijoje.

„Vestardas Shimkus – fenomenas! Kai išgirsti jį skambinant, supranti, kad klasikinė muzika gyvuos dar ilgai.“ (Paavo Jarvi, Sinsinačio simfoninio orkestro dirigentas, 2003)

O vokiečių muzikiniame žurnale „Piano News“ V. Šimkus buvo pavadintas vienu ryškiausių jaunosios kartos pianistų.

V. Šimkus taip pat atlieka savo kompozicijas, spontanišką improvizacinę muziką, įkvėptą džiazo, šiuolaikinės klasikinės muzikos, filmų, senovinės muzikos, bei folkloro. Jis kuria ne tik klasikinę muziką, bet taip pat muziką kinui, bei teatrui. Dalyvauja eksperimentiniuose meno projektuose su aktoriais ir kitais performatyvaus meno atstovais.

Indrė Dirgėlaitė – džiazo dainininkė, dainų kūrėja, LMTA dėstytoja.

I .Dirgėlaitė studijavo džiazo vokalą Lietuvoje, Suomijoje, Švedijoje.

Indrės dainos persipynusios skandinaviška muzikos maniera (įtaką tam darė

Indrės studijos J.Sibelijaus Muzikos Akademijoje Helsinkyje bei

Karališkoje Stokholmo Muzikos Akademijoje).

2002, 2007, 2008 metais Indrė atliko pagrindinį Jurgos vaidmenį Jazz Rock miuzikle ,,Velnio nuotaka“ (V. Ganelinas, S. Geda).

Yra laimėjusi ne vieną Grand Prix tarptautiniuose džiazo vokalo konkursuose, tokiuose kaip Sing Jazz, Baby Sing Jazz (kategorija 18-33 metai) ir kt.

Su savo projektais pastaraisiais metais Indrė surengė nemažai koncertų Lietuvoje ir Vakarų Europoje, džiazo bei šiuolaikinės muzikos festivaliuose. Jos muzikinėje biografijoje gausu tarptautinių projektų, tokių kaip: ,,On Stream“ (Lietuva/Švedija/Meksika/Kroatija), ,,Blue Coast“ (Lietuva/Suomija), ,,Virsmas“ (Lietuva/Suomija), ,,White Sand Songs“ (Lietuva/Švedija), ,,The Effect“ feat Indrė Dirgėlaitė (Švedija/Danija/Lietuva) ir kt. ,,Virsmo“ grupės kūrinys atrinktas į CD rinktinę reprezentuoti Lietuvą EXPO MILAN 2015.

Dalyvauja dainuojamosios poezijos, patriotinės dainos, teatriniuose projektuose. Jos atliktos partizanų dainos ,,Gal pavargai“, ,,Jei ne auksinės vasaros“ (su A. Giniočiu) iš albumo ,,Už Laisvę, Tėvynę ir Tave“ LRT patriotinės dainos konkurse užėmė pirmąsias vietas.

Dėsto vokalą Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje. Veda meistriškumo kursus Aukštosiose Europos mokyklose, tokiose kaip Karališka Stokholmo Muzikos Akademija, Nacionalinė Aukštoji Danijos Scenos Menų mokykla, Aukštoji Hamburgo Teatro Mokykla ir kt.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook