Šiandien

Renginys įvykoApie baimes I Jaunimo teatras

Aprašymas

Instaliacijų spektaklis šeimai
APIE BAIMES
Režisierius: Olga Lapina
Trukmė: 1 val.

Dailininkė: Renata Valčik
Dramaturgė: Teklė Kavtaradzė
Videoinstaliacijų autorius: Mikas Žukauskas
Kompozitorius: Antanas Jasenka
Aktoriai:
Sergejus Ivanovas, Ina Kartašova, Aleksas Kazanavičius, Janina Matekonytė, Dalia Morozovaitė, Lukas Petrauskas, Aušra Pukelytė, Saulius Sipaitis, Gediminas Storpirštis, Simonas Storpirštis

Ko bijojome vaikystėje ir ko vis dar bijome dabar? Kaip priimame savo buvusias ir esamas baimes? Ar baimė gali būti pozityvi? Gal ji būtina, kad galėtume augti? Kad atsakytų į šiuos klausimus, režisierė Olga Lapina kartu su dailininke Renata Valčik sukūrė savitą Jaunimo fojė erdvių architektūrą. Iš aktorių vaikystės patirčių ir asmeninių istorijų gimė „baimių kambarių“ miestelis. Keliaudami po jį, suaugusieji ir vaikai atras savo pačių patirtis ir galės jomis pasidalinti tarpusavyje. „Nebijok bijoti“, - sako spektaklio kūrėjai ir kviečia augti kartu su savo baimių patirtimis.

Pasak režisierės Olgos Lapinos, kuriant spektaklį buvo pasirinktos dvi svarbiausios kryptys: dokumentinio teatro, kuriame girdimos autentiškos aktorių istorijos ir kolektyvinės kūrybos. Dešimt Valstybinio jaunimo teatro aktorių (Sergejus Ivanovas, Ina Kartašova, Aleksas Kazanavičius, Janina Matekonytė, Dalia Morozovaitė, Lukas Petrauskas, Aušra Pukelytė, Saulius Sipaitis, Gediminas Storpirštis, Simonas Storpirštis) kūrybinėje laboratorijoje pasidalino savo vaikystės istorijomis. Anot režisierės, naudojant autentišką medžiagą, būtina elgtis labai atsargiai, todėl šiame procese reikėjo rasti naują raktą, kaip papasakoti jautrias istorijas. „Užbėgdama už akių, galiu pasakyti, kad šiame spektaklyje aktorių scenoje nėra. Yra tik jų istorijos ir šių įkvėptas vizualus išpildymas. Man atrodo, kad toks principas sukuria gerą įtampą tarp fikcijos ir realybės, tarp autentiškumo ir jo meninės išraiškos. Manau, kad šis darbas yra atsakingas pokalbis apie baimes, pasitelkiant meno priemones“, - apie kūrybinį procesą pasakojo režisierė.

Kurdama spektaklio scenografiją, dailininkė Renata Valčik atspirties tašku pasirinko juodą dėžę. Ji – kaip skrynia, kurioje daug paslapties: „Kiekviena juoda dėžė buvo skirta atskirai baimės temai. Todėl kiekvienoje dėžėje siekta sukurti atitinkamą atmosferą. Kadangi spektaklis skirtas šeimai, vaikams, norėjosi tą realybę kiek iškreipti, kad joje atsispindėtų ir fantastinių elementų. Juk kiekviena pasakojama istorija yra tikra, o vaiko fantazija yra lakesnė, ir baimė didesnė nei suaugusio žmogaus“, - savo mintimis dalinosi dailininkė.

Olga Lapina pažymi, kad vaikų baimės yra labai svarbi tema. Jos daro įtaką visai vaiko asmenybės raidai: „Kodėl idėją nešiojau taip ilgai? Akivaizdu, kad tema yra labai kontraversiška. Pirmas dalykas, kuris šauna į galvą jauniems tėvams, yra tai, kad vaikui bijoti yra blogai. Ilgai gilinausi į baimių prigimtį ir prasmę bei kokią įtaką jos daro mūsų raidai“, - apie pasirinktą temą pasakojo režisierė. Spektaklio kūrime svarbią vietą užėmė ir psichologės doc. dr. Rasos Bieliauskaitės paskaitos apie vaikų baimes. Specialistė nurodo štai ką: „Baimė yra naudinga: ji padeda išlikti, išgyventi šiame pasaulyje ir ieškoti to, kas mums padeda, taip pat vengti to, kas mums kenkia. Ji - vienas iš mums labai reikalingų kompasų, todėl kalbėkimės apie baimes namuose: nebijokime baimių, o jas švelniai mylėkime ir raskime joms vietą tiek savo spintelėse, tiek širdyse!“.
Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook