Šiandien

Renginys įvykoLIŪDNOS DAINOS IŠ EUROPOS ŠIRDIES I Jaunimo teatras

Aprašymas

Fiodoro Dostojevskio romano „Nusikaltimas ir bausmė“ motyvais
LIŪDNOS DAINOS IŠ EUROPOS ŠIRDIES
Režisierius: Kristian Smeds (Suomija)
Trukmė: 1 val. 40 min.
Scenarijaus, scenografijos autorius: Kristian Smeds
Kostiumų dailininkė: Jūratė Paulėkaitė

Vaidina:
Aldona Bendoriūtė

„Liūdnos dainos iš Europos širdies“ – suomių režisieriaus Kristiano Smedso ir lietuvių aktorės Aldonos Bendoriūtės bendras darbas pagal Dostojevskio romaną „Nusikaltimas ir bausmė“. Romane pagrindinis personažas yra žudikas Raskolnikovas, tuo tarpu spektaklio centre atsiduria Sonia, jo mylimoji. Veiksmas prasideda pasibaigus romano įvykiams, kai Sonia sugrįžta mintimis į praeitį, kad papasakotų savo artimiausių žmonių gyvenimų istorijas...

Spektaklio kūrėjai perkelia „Nusikaltimo ir bausmės“ herojų istorijas į 21-ojo amžiaus Europą ir suteikia žodį pilkiesiems mūsų visuomenės pakraščiams. Tiems žmonėms, kurie prieš savo valią tapo priklausomi nuo visuomenę valdančių jėgų malonės. Jie kalba apie mūsų Europą, vartotojiškumo subjaurotą kontinentą, kuriame bejėgiškumas gimdo smurtą. Tačiau skaudžiuose dalykuose ieškoma grožio, o tikėjimas stebuklo galimybe visuomet yra šalia.

Kristianas Smedsas apie savo kūrybos poveikį Suomijoje: Mūsų visuomenėje žmonės retai sako tai, ką iš tikrųjų galvoja. Kiekvienas prisitaiko prie situacijos darbe ir asmeniniuose santykiuose taip, kaip jam patogiau. Štai kodėl siekiu teatro priemonėmis paveikti žiūrovą, ypač todėl, kad teatras tradiciškai laikomas civilizuota vieta, kur žmonės paprastai ateina smagiai praleisti laiką. Mano požiūriu, teatras vis dėlto turėtų būti priemonė skatinti žmones mąstyti, įžiebti diskusijas.

Spektaklis gastroliavo tarptautiniuose festivaliuose Briuselyje, Helsinkyje, Maskvoje, Nancy, Monpelje, Liuksemburge, Pilzene, Štutgarte, Berlyne.
Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook