Šiandien

Renginys įvykoApsėdimas | Jaunimo teatras

Aprašymas

Fiodoras Dostojevskis – pranokęs savąjį laiką autorius, svarbus moderniosios literatūros kūrėjas. Jo romanai – tai žmogaus dvasios kontinentai; savo paskutiniuose kūriniuose rašytojas kėlė „prakeiktuosius“ tikėjimo ir netikėjimo, būties klausimus, jo herojai yra draskomi tamsiausių aistrų ir nežemiškų dvasios nušvitimų. Pasak rašytojo Czeslawo Miloszo, pagrindiniai F. Dostojevskio kūryboje iškeliami metafiziniai klausimai, „su jais susipažinus Vakaruose, buvo pavadinti šiuolaikinio žmogaus problemomis, nepaisant, kur jis gyvena ir kokia kalba jis kalba“.


Paskutiniame savo kūrinyje „Broliai Karamazovai“ per šeimos likimą perteikiami pagrindiniai F. Dostojevskio epochos prieštaravimai. Šiame rašytojo opus magnum polifoniškai persipina pagrindinės jo kūrybos temos – dievoieška ir neapykanta, nusikaltimas ir atgaila, artimo meilės ir atleidimo troškimas.


Žymiojo literatūros kūrinio ėmėsi jaunas taletingas režisierius Povilas Makauskas. Prieš keletą metų jaunasis kūrėjas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje kartu su savo bendraamžiais aktoriais pristatė F. Dostojevskio romano „Broliai Karamazovai“ ištraukas. Jaunimo teatro spektaklyje žiūrovai išvys studijų darbo tęsinį, kuriame vaidins jaunosios kartos aktoriai Vainius Sodeika, Gytis Laskovas, Arnas Ašmonas, Iveta Raulynaitytė, Andrius Alešiūnas.


P. Makauskas pats rašė kūrinio inscenizaciją bei ieškojo spektaklio scenografinių sprendimų. Prie kūrybinės grupės prisijungė lėlių dailininkė Barbora Šulniūtė, kostiumų dailininkė Dominyka Kačonaitė ir kompozitorius Antanas Kučinskas. Jaunam režisieriui svarbus yra F. Dostojevskio romane vaizduojamo žmogaus mįslingumas, meilės, neapykantos, ateizmo ir tikėjimo svarstyklės. Savo inscenizacijoje ir spektaklyje jis koncentruojasi į brolio Ivano (akt. Vainius Sodeika) personažą, kuris padaro baisų nusikaltimą ne savo rankomis. Nusivylęs pasauliu, Ivanas siekia jį taisyti, bet nusirita iki velniškos filosofijos, kad „viskas leista“. O jeigu viskas leista, tai ir Dievo nėra...Pasak P. Makausko, „spektaklio pagrindinė tema – kaltės prisiėmimas ir kelionė sąžinės link“. „Apsėdimas“ – apie broliškumą, tėvažudystę, aistrą ir sąžinės kalėjimą, iš kurio neįmanoma ištrūkti“.


P. Makauskas dar būdamas II režisūros kurse, debiutavo spektakliu „Yolo“ (2013 m.), bakalauro studijų pabaigoje pristatė premjerą „Laimingasis princas“ (2015 m.), kūrybinės patirties sėmėsi Italijoje ir Ispanijoje.


Režisierius: Povilas Makauskas

Scenografas ir inscenizacijos autorius: Povilas Makauskas

Kompozitorius: Antanas Kučinskas

Vaidina: Vainius Sodeika, Gytis Laskovas, Arnas Ašmonas, Iveta Raulynaitytė, Andrius Alešiūnas
Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook