Šiandien

Renginys įvykoSIELOS KALBA BE ŽODŽIŲ

Aprašymas

GLEB PYŠNIAK (violončelė)

GINTARAS JANUŠEVIČIUS (fortepijonas)

Programa:

Nikolai Myaskovskij – Sonata violončelei ir fortepijonui Nr. 2

Igor Stravinskij – Ištraukos iš „Itališkos siutos“

Sergej Rachmaninov – „Andante“ iš Sonatos violončelei ir fortepijonui, op. 19

Dmitrij Šostakovič – Sonata violončelei ir fortepijonui, op. 40

Ši rusiškos muzikos brangakmenių kolekcija klausytojus perkels į revoliucijos ir sovietinės agresijos persmelktą Rusijos istorijos etapą, kuriame kaip vilties, meilės ir tylaus protesto simboliai gimė šie Sergejaus Rachmaninovo, Igorio Stravinskio, Dmitrijaus Šostakovičiaus ir Nikolajaus Miaskovskio opusai.

Dar būdamas 14 metų GLEB PYŠNIAK kaip solistas debiutavo su Lietuvos kameriniu orkestru Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Šiandien legendinės violončelininkės Natalijos Gutman auklėtinis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse: Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „ Concertgebouw“, Maskv s konservatorijos Didžiojoje salėje ir daugelyje kitų, pasirodė solo su Maskvos konservatorijos simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Rygos „Sinfonietta“, Porto simfoniniu ir kt. orkestrais. Aukščiausius įvertinimus muzikas pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose, o 2006 m. už Lietuvos vardo garsinimą G. Pyšniak apdovanojo Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus.

Pirmoji mokytoja Tatjana Kuc atvedė violončelininką į muzikinį kelią, kurį vėliau praturtino studijos prof. Rimanto Armono ir prof. Johanneso Meisslo klasėse bei susitikimai ir meistriškumo pamokos su Yo-Yo Ma, Mstislavu Rostropovičiumi, Silvija Sondeckiene ir Heinrichu Schiffu.

Pianistas GINTARAS JANUŠEVIČIUS išgarsėjo 2004 m., tapęs jauniausiu Tarptautinio Monrealio konkurso finalininku, o konkurse paskambintus S. Rachmaninovo Etiudus-paveikslus op. 39 gyrė tokie fortepijono meistrai kaip Jean-Philippe Collardas, Kum-Sing Lee, Michelis Dalberto, Benedetto Lupo. G. Januševičius debiutavo su orkestru 15-kos metų amžiaus. Netrukus sekė pasirodymas legendinėje Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje. Atlikėjas grojo daugiau nei su 30-čia orkestrų, solines bei kamerines programas pristatė daugelyje Lietuvos ir Vokietijos miestų, taip pat Niujorke, Vašingtone, Rio de Žaneire, Berlyne, Prahoje, Šendžene, Londone, Paryžiuje, Madride, Romoje, Vienoje ir kt. Nuo 2017 m. vadovauja didžiausiai Baltijos šalių pianistų akademijai „Klaipėda Piano Masters“.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook