Šiandien

Renginys įvykoKlasikinių Indijos menų festivalis SurSadhana2019

Aprašymas

XI-asis tarptautinis Indijos klasikinio meno festivalis "SurSadhana 2019"

Šį lapkritį klasikinio Indijos meno festivalis “Sursadhana” tradiciškai kviečia praskaidrinti rudeniškas nuotaikas ir pasinerti į slėpiningą Indijos garsų ir judesių pasaulį. Festivalio scenoje šiais metais susitiks ir susipins meistrystė ir tradicija, naujų formų paieška ir kultūras siejanti kūrybinė raiška.

Festivalį atidarys sceninis projektas “LauMes”, apjungiantis vienoje scenoje Indijos klasikinę ir Lietuvos šiuolaikinę muziką, vokalines ir ritmines improvizacijas, skirtingas indų šokio tradicijas. Šis daugiasluoksnis šokio ir muzikos veiksmas pasakoja moterų istorijas: kasdienes ir paprastas, globalias ir keičiančias pasaulio įvykius. Jų painūs ir nenuspėjami likimai, kupini meilės ir neapykantos, gimimo ir griovimo, tarsi išausti LauMės juostoje.

Projekto idėja: Kristina Luna;

Muzikinė kompozicija: Giedrė Pauliukevičiūtė, Clotilde Solange Rigaud, Anatolijus Lomonosovas;

Choreografija: Kristina Luna, Irina Kušelevič;

Tekstas: Oksana Borisova;

Video projekcija: Recream Life Cinema (www.recream.lt );

Muzikantai:

Clotilde Solange Rigaud (Prancūzija-Lietuva) – vokalas (https://www.youtube.com/user/TildaRigo );

Styginių kvartetas Collegium (Lietuva): Ilona Klusaitė - pirmas smuikas, Dalia Aleksandravičienė - antras smuikas, Žaneta Janonienė - altas, Anna Čirkova – violončelė;

Balraj Singh (Indija-Latvija) – tabla;

Anatolijus Lomonosovas (Lietuva) – sitaras;

Tomas Drunga (Lietuva) – tabla;

Šokėjai:

Natya Devi šokio teatras – Kristina Luna, Jovita Ambrazaitytė, Jolanta Spangevičiūtė, Rusnė Šidlauskaitė (www.danceofsilence.com );

Rajyashree Ramesh šokio akademija – Irina Kušelevič, Justina Lizaitienė, Neringa Raudytė (www.indiskisokiai.lt ) .

Žiūrovus pradžiugins ir tradicinė klasikinio pietų Indijos šokio Bharatanatyam kompozicija “Idadu Padam- Šyvos šokis”, atliekama Rajyashree Ramesh akademijos šokėjų: Irinos Kušelevič, Justinos Ližaitienės ir Neringos Raudytės.

Šių metų festivalio muzikinė dalis taip pasirengusi nustebinti klausytojus tarpkultūriniais susipynimais.

Folklorinė stilizacija “Saulė sodą sodina” sujungs tarpusavyje dvi muzikines tradicijas: lietuviškąją ir indiškąją.

Indų muzikos atlikėjai: Anatolijus Lomonosovas – sitaras, Tomas Drunga – tabla, Jūratė Adlytė – tampura;

Lietuvių muzikos atlikėjai: "Šalavija" – Eglė Česnakavičiūtė – vokalas, Agota Zdanavičiūte – kanklės.

Muzikinės dalies kulminacija – festivalio svečias – Matyas Wolter (Vokietija). Matyas yra profesionalus, sitaro ir surbaharo instrumentus įvaldęs, muzikantas. Su klasikine indų muzika jis susipažino, studijuodamas muzikologiją Berlyne. Išgirdęs klasikinę raga muziką, jis įsitraukė ir pradėjo studijuoti pas žymų sitaro maestro Subroto Roy Chowdhury (Senia stilistinė mokykla) Kalkutoje. Vėliau pratęsė studijas su sarodo meistru – Irfan Khan (Shajahanpur-Lucknow tradicija). Muzikantas koncertavo prestižiniuose indų muzikos ir džiazo festivaliuose visame pasaulyje: Dover Lane Music Conference Kalkutoje, Sitaro festivalyje Peterburge, Glastonbury festivalyje Didžiojoje Britanijoje, Leverkusener Jazztage festivalyje Vokietijoje ir etc. Jo bendradarbiavimas su žymiu pasaulinės ir džiazo muzikos projektu “Pulsar Trio” pelnė Matyas ir jo instrumentui pasaulinį pripažinimą. Muzikantas yra išleidęs eilę sėkmingų klasikinės raga muzikos ir su "Pulsar Trio" sukurtų albumų ir nuolat bendradarbiauja su įvairiais muzikiniais projektais ir kuria muziką kino filmams. (www.matyasitar.de, www.pulsartrio.de )

Surbaharui šių metų festivalyje akomponuos tabla ir pakhawaj perkusijos maestro Sanjib Kumar Pal (Indija). Muzikantas gerai žinomas Indijoje dėl labai švaraus ir subalansuoto akompanimento vokalinei ir instrumentinei muzikai. Perkusija Sanjib groja jau nuo septynerių metų pas žymius mokytojus Sunil Kammakan, Hridoy Biswas ir legendinį atlikėją – Pandit Shankar Gosh, kuris ir padrąsino mokinį imtis solinio perkusijos grojimo.

Matyas Wolter ir Sanjib Pal - Raaga Yaman: https://www.youtube.com/watch?v=wewQ8pLU4UY&t=18s

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook