Šiandien

Renginys įvykoVILNIUS MAMA JAZZ I GOGO PENGUIN (JK)

Aprašymas

GoGo Penguin (Jungtinė Karalystė)

Chris Illingworth – p

Nick Blacka – b

Rob Turner – dr

„Vilnius Mama Jazz“ scenoje – akustinę elektroniką ir džiazą jungiantis trio „GoGo Penguin“.

Ir nors iš pirmo žvilgsnio šis apibūdinimas gali skambėti kaip muzikinė erezija, tačiau tiksliau apibūdinti šio kolektyvo muziką būtų sunku; tai, ką jie daro, - tai ritminių kompozicijų nardymas džiazinės improvizacijos srovėje.

2012 metais trijų „The Royal Northern College of Music“ studentų suburta grupė jau pirmuoju savo albumu „Fanfares“ sukėlė nemažą bruzdesį džiazo pasaulyje. Jis 2013 metais buvo nominuotas „Worldwide Awards“, kuriuos kuruoja kultinė britų radijo asmenybė Gillesas Petersonas, apdovanojimui geriausio džiazo albumo kategorijoje.

Po šios sėkmės sekė 2014-ųjų albumas „v2.0“, kuris prestižiniuose „Mercury“ apdovanojimuose buvo tarp kandidatų tapti metų albumu. Paskui - dar du labai šiltai kritikų priimti darbai „Man Made Object“ ir „Humdrum Star“, kurie įtvirtino „GoGo Penguin“ kaip inovatyvios, tačiau maloniai ir netgi lengvai klausomos muzikos meistrus.

Įtakingas muzikinis naujienų portalas „Line of Best Fit” juos yra pavadinęs britų džiazo „Radiohead`ais“, o „New York Times“ apie albumą „Humdrum Star“ yra parašęs taip: „kontrastas tarp fiksuotų, pasikartojančių motyvų ir improvizacinių variacijų... yra ir hipnotizuojantis ir analitinis, … svyruoja tarp džiazo ir hip hopo“.

Pirmąkart pamačius Chriso Illingwortho fortepijoną, Nicko Blackos kontrabosą ir Robo Turnerio būgnus, skambančius gyvai, vis apima abejonė, ar nematai ant scenos apgavystės, juk tai – tikra elektronika. Bet semdamiesi įkvėpimo iš „Massive Attack“, „Underworld“ ar „Aphex Twin“, „GoGo Penguin“ vaikinai niekad nepamiršta žanro klasikos ir džiazo grynuolių, klasikinę techniką pritaikydami naujai muzikos prezentacijai.

Iš šių eksperimentų gimsta muzika, kurioje gali išgirsti tiek Esbjörną Svenssoną, Nilsą Frahmą ar Ólafurą Arnaldsą primenančių sąskambių, tiek klasikinių improvizacijų, tiek XX amžiaus pabaigos detalių. O labiausiai pajunti keistą erdvę, kurią sukuria ši nepretenzinga, laisvai kvėpuojanti muzika, lyg jos tikslas būtų įgarsinti aplinką, kurioje mes gyvename.

Todėl įtraukite kuo daugiau oro į plaučius ir pasiduokite šiai hipnotizuojančiai muzikos srovei.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Festivalio organizatoriai pasilieka teisę keisti programą.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook