Šiandien

Renginys įvykoJean Anouilh ANTIGONĖ

Aprašymas

Premjera 2019 10 05

Pjesės autorius Jean Anouilh

Iš prancūzų kalbos vertė Antanas Gudelis

Režisierė Māra Ķimele

Scenografas Toms Jansons

Kostiumų dizainerė Lina Andriukonė

Muzikinis apipavidalinimas Edvinas Vasiljevas

Vaizdo projekcijų dailininkas Rimas Sakalauskas

Šviesų dailininkas Mantvydas Poškus

Režisierės asistentai: Gintaras Grajauskas, Valdas Pelakauskas, Marius Pažereckas

Vaidina:

Antigonė – Iveta Raulynaitytė ir Fausta Semionovaitė

Kreontas – Darius Meškauskas

Ismenė – Ieva Pakštytė / Justina Vanžodytė

Haimonas – Jonas Baranauskas

Auklė – Regina Šaltenytė

Žona, Sargybinis – Liudas Vyšniauskas

Diuranas, Sargybinis – Karolis Maiskis

Budusas, Sargybinis – Jonas Viršilas

Pažas – Elijas Malinauskas

Diskotekos dalyviai: Greta Matuzaitė, Ieva Masalskytė, Gabija Taraškevičiūtė, Rasa Naujokienė, Marius Pažereckas, Giedrė Giedrė Sungailaitė

Antigonės istorija atkeliavo iš antikinės Graikijos mito „Septynetas prieš Tebus“. Antikinėje Sofoklio tragedijoje (442 m. pr. Kr.) Antigonė – dievų įrankis, įrodantis tironui Kreontui, kad dieviškieji įstatymai svarbesni už žmonių sukurtuosius. Tai įrodyti Antigonė gali tik savo mirtimi. Kreontas netenka visko, suvokia aukštesnįjį teisingumą ir apmąsto pražudytą gyvenimą.

Prancūzų dramaturgo Žano Anujo (Jean Anouilh) Antigonė – jauna mergaitė, ji nėra aklas dievų teisingumo įrankis. Pati renkasi mirtį, kad prieš tironiją ir jos taisykles laimėtų ne dievų įstatymai, o žmogiškumas. Mirtis – vienintelis būdas priversti tironą nusimesti mylinčio valstybės tėvo kaukę. Sveikas protas sako, kad laimėti prieš tironą neįmanoma – jis pernelyg galingas, o Antigonė tik trapi mergaitė. Auka beprasmė. Bet Antigonė nepaiso sveiko proto – jai tai tik dar vienas tirono įrankis, priverčiantis žmones paklusti.

1942 m. prancūzų dramaturgas Žanas Anujis, žinomas kaip vienas iš intelektualiosios dramos pradininkų, perrašė antikinę Sofoklio tragediją „Antigonė“. Tuo metu vyko II pasaulinis karas, Prancūzija buvo okupuota fašistų. Spektaklio premjera 1943 m. okupuotame Paryžiuje prilygo bombos sprogimui.

Į vakarinius spektaklius žiūrovai įleidžiami nuo 14 metų.

PASTABA! Žiūrovai, įsigiję bilietus su nuolaida, įeidami į teatrą, kartu su bilietu PRIVALO pateikti dokumentą, įrodantį teisę naudotis nuolaida.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook