Šiandien

Renginys įvykoATSPINDŽIAI

Aprašymas

TARPTAUTINIS ŠIUOLAIKINĖS MUZIKOS FESTIVALIS „IŠ ARTI“

Lapkričio 16–22 dienomis

KLAIPĖDOS KAMERINIS ORKESTRAS

Meno vadovas Mindaugas Bačkus

Solistas MINDAUGAS BAČKUS (violončelė)

Dirigentas NORMUNDS ŠNĒ (Latvija)

Programoje lietuvių kompozitorių premjeros ir moderni klasika:

Eduardas Balsys – „Jūros atspindžiai“

Dalia Kairaitytė – „Nerimo jūra su EdBa garsų inkrustacijomis“ (premjera)

John Adams – „Shaker Loops I“

Žibuoklė Martinaitytė – „Sielunmaisema“ („Sielovaizdis“) (premjera)

Wojciech Kilar – „Orawa“

Įsitvirtinęs Klaipėdos koncertų salėje, visais keturiais metų laikais aktyvus uostamiesčio orkestro programose visuomet esama jūros aromatų arba bangų nuojautų, kurias orkestras perteikia dinaminių fazių pakilimais ir atoslūgiais. Festivalio paskutiniame koncerte bus galima išgirsti kelias jūras, kurias prieš daugiau kaip prieš tris dešimtmečius savo kalba ir muzikiniais garsais „tapė“ kompozitorius Eduardas Balsys ir šiandien – jo kompozicijos klasėje studijavusi Dalia Kairaitytė. Eduardo Balsio „Jūros atspindžiai“ bus kartu ir nusilenkimas lietuvių moderniosios muzikos meistrui, kurio 100-ąsias gimimo metines šiemet mini visos Lietuvos muzikų gildijos. Nusilenkimu meistrui galima įvardinti ir kompozitorės Dalios Kairaitytės naują kūrinį, kurio pavadinimas išduoda dedikaciją savo profesoriui.

Koncerte taip pat skambės Niujorke gyvenančios kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės premjera violončelei ir styginių orkestrui. Anot autorės, pats suomiškas žodis, jo skambesys „Sielunmaisema“ (liet. sielovaizdis) tapo inspiracijos šaltiniu. Kūrinio solo partiją grieš orkestro meno vadovas violončelininkas Mindaugas Bačkus. Rugsėjį šis kūrinys pirmą kartą skambės Klaipėdos festivalyje „Permainų muzika“, o jo gyvenimas tęsis festivalyje „Iš arti“. Festivalio programą papuoš ir dvi populiarios užsienio kompozitorių partitūros. Viena jų – energingoji Johno Adamso „Shaker Loops I“, antroji – lenkų kompozitoriaus Wojciecho Kilario „Orawa“. „Tai yra vienintelis kūrinys, kuriame nekeisčiau nei vienos natos“ – taip savo darbą apibūdina kompozitorius Wojciechas Kilaris. Dėka užkrečiančio spontaniškumo, temperamento, gaivių sąsajų su folkloru šis kūrinys tapo Klaipėdos kamerinio orkestro hitu.

Ypatingą festivalio programą su Klaipėdos kameriniu orkestru rengia latvių dirigentas, „Sinfonietta Rīga“ meno vadovas ir dirigentas Normunds Šnē. Nepailstantis džiazo muzikos naujienų sekėjas ir gerbėjas, debiutavęs Latvijos nacionalinėje operoje, vėliau – kaip solistas ir dirigentas koncertavęs su Ostrobotnijos orkestru, grojęs įvairiose Latvijos roko ir „new age“ grupėse, Normunds Šnē apima plačias muzikos interesų sritis. Subtilus muzikos pojūtis, elegancija ir dėmesys detalėms – svarbiausios šio dirigento savybės, kurios palieka ilgam jo interpretuojamų kūrinių įspūdį.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook