Šiandien

Renginys įvykoKoncertas DAINUOJU TAU GYVENIMĄ

Aprašymas

Ansamblis „Lietuva“ pirmą kartą pristato jungtinį projektą su bardais Sauliumi Bareikiu, Olegu Ditkovskiu ir Gediminu Storpirščiu – koncertą „Dainuoju Tau gyvenimą“. Ansamblio choras ir orkestras kartu su ilgamečiais dainuojamosios poezijos atlikėjais pristatys gražiausias bardų dainas dar negirdėtame amplua. Poetų dainos, pritaikytos tautinių instrumentų aranžuotėms ir chorui, žada jaukius ir šiltų emocijų kupinus vakarus.

„Nors vyrauja skirtingos sampratos, svarbiausia girdėti vienas kitą ir suprasti, panašiai jausti, nešti emociją ir tarpusavyje užmegzti tikrą ryšį – juk abu stiliai šneka iš širdies. Pasaulyje jau seniai tas vyksta“, – emocinio ryšio svarbą premjeroje pabrėžia vienas iš „Aktorių trio“ narių Olegas Ditkovskis.

„Kai susijungia virpantys kanklių ir gitarų garsai, atrodo, visas gyvenimas it viena styga tampa jautriai užgaunamas. Turime dvi savitas kultūras – keliu sau uždavinį sujungti bardišką ramybę su ansamblietiška judraus choro nuotaika. Bardų vakaruose klausytojai linkę užsimerkti, įsiklausyti į žodžius, o čia dar turėsime ir vaizdą, ypatingas aranžuotes. Koncerto dainose liesis gyvenimo istorijos, tad kiekvienas ras sau tai, kas jam reikšmingiausia“, – premjerą apibūdina programos režisierius Donatas Bakėjus, dar žinomas kaip šokėjas, choreografas, Anželikos Cholinos trupės narys.

„Aš mylėjau tave tau nežinant“, „Žalia, žalia“, „Chrizantemos“ – tai tik dalis kūrinių, kuriuos dauguma iš mūsų dainuojame atmintinai. Šioje muzikinėje premjeroje atpažįstamos dainos atsiskleis kitomis spalvomis: aranžuotėse dominuos tokie instrumentai kaip kanklės, skudučiai ar lumzdeliai, įsipins sutartinių atgarsiai ir tautiniai motyvai, nuolat pereinantys į šiuolaikinį skambesį.

Retas susimąsto, kad liaudies muzika tampriai susijusi su dainuojamąja poezija, t.y. bardiška kultūra. Tai susiję su reikšmingais Lietuvos istorijos periodais, kuriuos valstybinis ansamblis siekia perteikti profesionalioje scenoje. Bardų stilių galima sieti su XX a. pradžioje kilusiu kanklininkų sąjūdžiu, po kurio 7-tame dešimtmetyje, kaip svarbus alternatyvios kultūros reiškinys, ir išsivystė bardų judėjimas. Alternatyvioji jaunimo banga gyvavo pagrindinėse miesto gatvėse, kur draugai rinkdavosi pabendrauti, kartu pagroti gitara ir padainuoti apie gyvenimą. Augantis pasipriešinimas tarybinei ideologijai, drąsėjantis kritinis mąstymas ir laisvėjantis kūrybiškumas – visa tai atsispindėjo gatvės muzikos kultūroje. Paraleliai bardų gyvavimui atsirado dar vienas folkloro sąjūdis, nepriėmęs sovietinės sistemos vertybių.

„Tokie pokyčiai, vykstantys muzikos kultūroje, ir tokie istoriniai įvykiai, kaip Prahos pavasaris ar Romo Kalantos susideginimas, prisidėjo prie socialinio pasipriešinimo oficialiai sovietmečio kultūrai. Jaunimas reaguodavo jautriai, neturėdamas galimybių sekti pasaulio įvykius. Barduose svarbi istorija: kaip tu ją jauti, tokią išraišką ir renkiesi“, – pasakoja Gediminas Storpirštis – vienas didžiausių dainuojamosios poezijos puoselėtojų, Lietuvos teatro ir kino aktorius, teatro pedagogas, dainų autorius ir atlikėjas. G. Storpirštis įsitikinęs, kad kanklių ir gitarų sąskambis suteiks ypatingos emocijos, išreiškiamos premjeroje „Dainuoju Tau gyvenimą“.

Koncertinėje programoje bardų dainas aranžuoja net trys Lietuvos kompozitoriai: Andrius Kulikauskas, Aras Žvirblys ir Sigitas Mickis. A. Kulikauskas dar žinomas kaip dainų atlikėjas, kartu su ilgamečiu bendražygiu maestro Vytautu Kernagiu įkūręs „Dainos teatrą“, ilgai dirbęs su „Keistuolių teatro“ aktoriais. Kompozitorius, lektorius S. Mickis taip pat aranžuoja kūrinius „Keistuolių teatrui“. Dar vienas įžymus kompozitorius Aras Žvirblys muziką kūrė ansamblio „Lietuva“ muzikiniam spektakliui – misterijai „Dievai ir žmonės“, po sėkmingo debiuto sugrįžtančiai į ansamblio rudens sezoną.

Premjera numatoma nuo spalio 9 d. Ignalinoje, Pakruojyje, Šiauliuose, Marijampolėje, Tauragėje, Vilniuje, Radviliškyje. 2020 m. programa bus tęsiama ir kituose Lietuvos miestuose.

Naujienas sekite valstybinio ansamblio „Lietuva“ socialinių tinklų Facebook ir Instagram paskyrose, taip pat oficialioje svetainėje www.ansamblis-lietuva.lt

KŪRYBINĖ GRUPĖ:
Režisierius – Donatas Bakėjus
Aranžuotojai: Andrius Kulikauskas, Aras Žvirblys, Sigitas Mickis
Bardai: Saulius Bareikis, Olegas Ditkovskis, Gediminas Storpirštis
Valstybinio ansamblio LIETUVA choras ir orkestras
Solistai: Dovilė Kazonaitė, Ieva Filipkauskaitė, Ilona Pliavgo

VADOVAI:
Ansamblio vadovė – Edita Katauskienė
Meno vadovas – Giedrius Svilainis
Dirigentas – dr. Egidijus Kaveckas
Vyr. chormeisteris – Algimantas Kriūnas

KVIEČIAME Į KONCERTUS:
Spalio 9 d. (III) 18:00 val. – Ignalinos kultūros centre | „Dainuoju Tau gyvenimą“
Spalio 11 d. (V) 18:00 val. – Pakruojo kultūros centre | „Dainuoju Tau gyvenimą“
Spalio 16 d. (III) 18:00 val. – Šiaulių koncertų salėje „Saulė“ | „Dainuoju Tau gyvenimą“
Spalio 18 d. (V) 18:00 val. – Marijampolės kultūros centre | „Dainuoju Tau gyvenimą“
Spalio 23 d. (III) 18:00 val. – Tauragės kultūros centre | „Dainuoju Tau gyvenimą“
Spalio 26 d. (VI) 18:00 val. – Vilniuje, Šokio teatre | „Dainuoju Tau gyvenimą“
Spalio 30 d. (III) 18:00 val. – Radviliškio kultūros centre | „Dainuoju Tau gyvenimą“
Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook