Šiandien

Renginys įvykoNutolę toliai

Aprašymas

Cezario Graužinio ir „cezario grupės“ aktorių parengtas spektaklis yra gana netikėtas posūkis šių menininkų kūrybiniame kelyje – tai poezijos spektaklis, besiremiantis poeto Pauliaus Širvio kūryba. Spektakliu „Nutolę toliai“ režisierius siekia grąžinti į Lietuvos kultūros erdvę P. Širvio pasaulį, jo unikalią etiką ir poetiką. Laikmečiu, kai cinizmas virsta vertybe, poeto lyriškas atlapaširdiškumas įgyja sukrečiančios, apvalančios jėgos.

Pasak eseisto Valdemaro Kukulo, „Paulius Širvys yra tylaus liūdesio, skaidraus ilgesio ir taurios vienatvės poetas, kurio išgyvenimams adekvačiai pajusti ir suprasti taip pat reikalinga tyla ir vienatvė. Ir – sugebėjimas mylėti, mūsų kasdien vis labiau ir labiau prarandamas“.

Poeto asmenybė spalvinga, apipinta istorijomis apie jo nepasotinamą ilgesį, sumišusį su gyvenimo džiaugsmu, vienatvę ir drauge gebėjimą užburti minią. Įrašas Lietuvių literatūros enciklopedijoje santūriai teigia, kad P. Širvys – „vienintelis sovietmečio poetas, virtęs legenda“. Viena iš priežasčių, kodėl poeto posmai išlieka taip plačiai deklamuojami ir dainuojami – tai ne tik tobulas eilėraščių melodingumas, bet ir talentas paprastai atskleisti kiekviename mūsų slypintį būties graudulį, ilgesingą ir kartu džiaugsmingą.

Spektaklio kūrybinė grupė 2011 m. apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi už geriausią nacionalinės dramaturgijos pastatymą „Nutolę toliai“, o režisierius – Boriso Dauguviečio auskaru „už Europos ir Lietuvos teatro tapatybės paieškas“. Tais pačiais metais spektaklis įvertintas ir Dalios Tamulevičiūtės vardo premija.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook