Šiandien

Renginys įvykoFAUSTAS Ch.Gounod opera

  • Vilnius2020-04-23
  • Vilnius2020-04-25
  • Vilnius2020-04-26

Aprašymas

Jau skelbę apie nukeliamus „Pikų damos“ spektaklius, Vilnius City Operos kolektyvas patvirtina nukelsiantys ir balandžio mėnesio „Fausto“ pasirodymus su gerai žinomu tenoru Edgaru Montvidu. Režisierės Dalios Ibelhauptaitės ir maestro Gintaro Rinkevičiaus vadovaujami „bohemiečiai“, sekdami Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, visus pavasarį planuotus spektaklius perkels į naujas vasaros ir rudens datas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tokia netolima ateitis šiandieninėje situacijoje atrodo tikrai miglota. „Jaučiuosi labai neramiai, išgyvenu dėl visų... Atrodytų, lyg ir būtų neblogas laikas mokytis naujoms partitūroms, ką ir darau, būnu su šeima, žinoma, tačiau dvasinės ramybės nėra, nes visi esame situacijoje, kuri tikrai nėra gera. Žinau, kiek žmonių suserga, kiek miršta ir manau, jog kiekvienas mūsų šiandien jaučiame didžiulį nerimą... Labiausiai man trūksta repeticijų ir dirigavimo. Laukiu, kada baigsis karantinas, laukiu operos spektaklių ir koncertų. Laukiu, kada galėsime parodyti „Pikų damą“ ir „Faustą“. Labai noriu tikėti, kad pasaulio ekonomika atsistatys gana greitai, nes, deja, nuo to priklauso ir Lietuvos kultūrinis gyvenimas, muzikinė kultūra...“, – trumpai apie neramų laiką namuose papasakojo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas, maestro Gintaras Rinkevičius, turėjęs diriguoti nukeliamus „Fausto“ spektaklius, kuriuose pagrindinę partiją būtų atlikęs publikos mylimas tenoras Edgaras Montvidas, vietoje to, šiuo metu karantino laiką leidžiantis Londone.

Telefonu Edgaras pasakojo, jog iš vienos pusės jo gyvenimas karantine pasikeitė kardinaliai: „Anksčiau namuose būdavau ilgiausiai 2-3 savaites, o tuomet – nauji darbai, naujos kelionės. Buvau nuolatos mobilus. Dabar viskas pasikeitė. Tikriausiai tai mane labiausiai ir gąsdina, – tas laisvės nebuvimas, kuomet negali tiesiog šokti į lėktuvą ir nuskristi aplankyti mamos, ar į savo sodybą. Kažkuo tai primena tuos sovietinius laikus, kuriuose augau... Žinoma, dabartinių priemonių visiškai nekvestionuoju, suprantu jų svarbą tam, kad kuo greičiau viskas pasibaigtų ir galėtume grįžti į savo kasdienybę.

Manau, jog pasibaigus šiam sudėtingam laikotarpiui, būsiu labai pasiilgęs scenos, net dabar labai įdomu, kuris pasirodymas bus pirmas: ar koncertas, ar spektaklis, ar suplanuotas, ar nukeltas... Tas pirmas susitikimas bus labai įdomus ir emocionalus. Galbūt tai net bus „Faustas“, – tai būtų ypatingas susitikimas. Šio pastatymo laiką prisimenu su šiltu džiugesiu. Tuomet tokiomis minimaliomis sąlygomis buvo pastatyta grand opéra su baleto numeriais... Kaip, po velnių, mes iš viso sugebėjome tilpti toje scenoje?! Tai – menininko „draivo“ pavyzdys. Ši opera yra tikrai verta rodyti ir mes patys jos esame pasiilgę ne mažiau, nei publika. Manau, kad tikrai verta dar kiek pakentėti ir ją išvysti vėliau perkeltomis datomis. O ir mums, atlikėjams perkelti, o ne atšaukti spektakliai ir koncertai yra tikrai didelė paskata ir optimizmas. Patikėkite, liūdniausia man šiuo metu yra savo kalendoriuje matyti „atšaukta“, „atšaukta“...“, – sunkumus, su kuriais pandemijos akivaizdoje susiduria menininkai, nupasakojo E.Montvidas.

"Esame karta, dalyvaujanti didžiuliame pasaulio lūžyje. Esame taške, po kurio viskas – ir mes -vienaip ar kitaip pasikeis. Tik dabar imame suvokti visą šio momento mastelį. Anksčiau atrodė, kad viskas greit praeis, kaip visi dalykai, apie kuriuos naujienas tik girdėdavome, o dabar tai tiesiogiai liečia mus visus. Manau, kaip ir daugelis, padarysiu daug išvadų. Kyla tikrai daug filosofinių minčių, juk atsirado ir begalė laiko sustoti ir apmąstyti... Galima daug kalbėti, bet tik laikas parodys, ar imsime kitaip vertinti dalykus, koks bus mūsų santykis su menu. Galbūt kitaip imsime vertinti tai, kas buvo savaime suprantama. Tikiuosi, kad menas atsities, kad valstybė tam padės, nes tokiose situacijose, tai yra labiausiai pažeidžiama grandis. Svarbu suvokti, kad menas nėra prabangos dalykas, o – sielos gydykla.“, – tokiomis mintimis užbaigėme pokalbį su solistu, vildamiesi jau greitai susitikti Vilniuje.

Visi iki šiol pirkti bilietai galios būsimomis datomis be papildomų sąlygų.

Paskelbus naujas datas bus taip pat sudarytos sąlygos bilietų grąžinimui.

Bilietai yra nekeičiami ir negrąžinami. Solistai gali keistis.

Režisierė – Dalia Ibelhauptaitė

Dirigentas – Gintaras Rinkevičius

Scenografas – Dick Bird (Didžioji Britanija)

Kostiumų dailininkas – Jon Morrell (Didžioji Britanija)

Sviesu dailininkas - Peter Mumford (Didžioji Britanija)

Choreografas - John Ross (Didžioji Britanija)

Choro vadovai - Petras Bingelis ir Egidijus Kaveckas

Nuo gyvenimo ieškojimų pavargęs Faustas svarsto apie savižudybę. Mefistofelis jam pažada patenkinti jo pačius ekstravagantiškiausius, hedoniskinius norus ir slapčiausias svajones, jeigu tik Faustas jam parduos savo sielą…

Ch.Gounod operoje susipina meilės, pagundos ir amžinos vidinės kovos tarp Dievo ir velnio temos. Tačiau pagrindinis klausimas išlieka vis tas pats - ką tu galėtum paaukoti, kad pasiektum savo svajonę?

Stipriausios Vilnius city opera meninės pajėgos jubiliejinėje 10-mečio premjeroje!

Nuotrauka - D.Matvejevas

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook