Šiandien

Renginys įvykoCommon People: The Devil and Daniel Johnston (2005)

Aprašymas

Spalio 16 d. 19 val. Kauno menininkų namuose tęsiamas Kitas Kinas inicijuotas dokumentinių filmų peržiūrų ciklas „Common People“. Šįkart bus rodomas muzikinis biografinis filmas „The Devil and Daniel Johnston“ (rež. Jeff Feuerzeig, 2005 m.), pasakojantis lo-fi muzikanto, menininko Danielio Johnstono beprotybės, meilės ir kūrybos istoriją.

Tik pasirodęs, filmas „The Devil and Daniel Johnston“ režisieriui J. Feuerzeigui Sandanso kino festivalyje pelnė geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą, o visai neseniai žurnalas IndieWire filmą pavadino geriausia XXI amžiaus muzikine dokumentika. J. Feuerzeigo filme panaudoti originalūs D. Johnstono kasečių įrašai, archyvinė video medžiaga, interviu bei kelios scenos iš Danielio gyvenimo.

D. Johnstonas (1961-2019) jau vaikystėje pradėjo reikšti save per meną, o gydytojai stengėsi tiksliai diagnozuoti jo neįprastą elgseną. Vidurinėje mokykloje jis daug piešė, o smalsaudamas ‘boombox‘ tipo magnetola pradėjo į kasetes įrašinėti dainas. Dirbdamas kvalifikacijos nereikalaujančius darbus įrašinėjo ir pats leido muziką, kuria dalijosi su draugais ir draugiškais nepažįstamaisiais. Nors Danielio kūryba žavėjosi ar bendradarbiauti kvietė tokie atlikėjai kaip Tomas Waitsas, Lana Del Rey, Beck, Beach House, Wilco ir daugybė kitų, jis visiems liko kaip neįmintina mįslė - kaip įprasta atlikėjams, muzikantams ar grupėms nevykdavo į turus. Tuo metu jis gulėdavo psichiatrinėse ligoninėse.

Keturis metus kurtas J. Feuerzeigo filmas ne tik tyrinėja kaip bipolinis sutrikimas ir šizofrenija paveikė Danielio elgesį ir įtakojo jo kūrybą, bet ir skleidžia pagarbą jo sudėtingam kūrybiniam gyvenimui.

Filmas „The Devil and Daniel Johnston“ atskleidė Danielį visam pasauliui. Jis apkeliavo visą Europą, kelis kartus vyko į Izraelį, Afriką ir Australiją, ir galiausiai buvo vertinamas su pelnyta pagarba. Jis visur buvo pagerbtas tarsi džiazo herojus. Jo menas buvo pradėtas rodyti galerijose visame pasaulyje, taip pat Whitney bienalėje. D. Johnstonas mirė šių metų rugsėjo 11 d.

Rež. Jeff Feuerzeig

Dokumentinis, biografinis, muzikinis, JAV, 2005, anglų k., 110 min

Bilieto kaina – 3 EUR (2 EUR moksleiviams, studentams, senjorams). Bilietus galima įsigyti renginio vietoje ir „Tiketa“ kasose bei interneto svetainėje.

Ciklas „Common People“ (liet. k. „paprasti žmonės“) siekia diskutuoti ne tik apie filmų turinį, bet ir apie dokumentinio kino reiškinį apskritai. Cikle keliami klausimai, susiję su dokumentinio kino kūrimo etika, režisūriniais sprendimais. Filmuoti ar nefilmuoti? Kada režisierius (-ė) peržengia artumo su savo subjektu ribą? Ar dokumentinis kinas turėtų atspindėti tikrovę ar kūrėjo viziją? Apie tai diskutuojama bei kalbama žvelgiant į kino filmus, kurių centre – savo istorijas pasakojantys žmonės: jautrūs, ne visada pritampantys, kūrybingi ir ekscentriški.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook