Šiandien

Renginys įvyko„Klasika visiems 2019“: O. Gjeilo „Saulėtekio mišios“

Aprašymas

Atmosferinis, nežemiškas, kosminis, dangiškas – tokiais ir panašiais epitetais „Klasika visiems“ dalyviai apibūdina šių metų projekto kūrinį. Šiemet „Klasika visiems“ pasuks šiuolaikinės muzikos keliu ir atliks ypatingą jauno norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo (g.1978) kūrinį – „Saulėtekio mišios“ (angl. „Sunrise Mass“). Per keletą metų nuo sukūrimo 2007 m., jos taip išpopuliarėjo, kad pelnytai gali pretenduoti į modernios chorinės klasikos favorito titulą.

Šiame keturių dalių dviem mišriems chorams ir styginių orkestrui parašytame opuse, kompozitorius metaforiškai vaizduoja žmogaus dvasinę kelionę nuo gimimo iki brandos, nuo jo svajų apie kosmoso platybes ir įsitvirtinimo žemėje, nuo tyrinėjimų iki pažinimo. Jame įprasminami nūdienos pasaulyje besiblaškančio ir sutrikusio žmogaus tapatybės ieškojimai. „Tai naujas ir originalus žodis chorinėje muzikoje“, – taip šį kūrinį apibendrino VU chorų vadovė Rasa Gelgotienė.

Koncerte kompozitorius Gediminas Gelgotas kartu su savo įkurtu ir vadovaujamu Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO taip pat atliks keletą naujausių savo kūrinių. Kompozitoriaus G. Gelgoto įgyvendinami muzikiniai pasirodymai dažnai apibūdinami kaip „šiuolaikinis rokas dėvintis akademinės muzikos drabužį“, reprezentuojantys sinertinę minimalistinio meno formą, kuri scenoje apjungia muzikantų atliekamus kūrinius su minimaliais choreografijos, scenografiniais ir kitais vizualiaisiais efektais. Vienintelis tam tinkamas apibūdinimo analogas įsiterptų prizmėje tarp akademinės ir populiariosios muzikos.

VU Bendruomenės nariams (studentams, darbuotojams ir alumnams) taikomos nuolaidos.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook