Renginys įvykoMonospektaklis „Čia kalba Šveikas“

Aprašymas

Spektaklis „Čia kalba Šveikas“ pg. Jaroslavą Hašeką

Režisierius: Sławomior Gaudyn (Lenkija)

Atlieka: Edvard Keizik

Meno vadovas: Lilija Keizik

Garsas-šviesa: Artūras Armackis

Rež.asistentai: Diana Armacka, Ryšard Rotkėvič

Trukmė: 75 min

Valanda: 19:00

Data: 2020 m. vasario 10 d.

Premjera: 2016 11 11

„Čia kalba Šveikas“ sukurtas remiantis čekų rašytojo J. Hašeko satyriniu romanu „Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai pasauliniame kare“. Kilus karui, Šveikas pakviečiamas atlikti karinės prievolės, tačiau karo ekspertizės nusiunčiamas kaip simuliantas į karo ligoninę. Čia jis įsigudrina tapti karo kapeliono Kaco pasiuntiniu. Tačiau karo kapelionas Kacas jį pralošė kortomis vyr. leitenantui Lukašui. Šveiko „katino dienos“ užfrontėje baigiasi jam nesėkmingai pavogus šunį iš aukštesnio laipsnio karininko nei Lukašas. Abu, Lukašas ir Šveikas buvo pasiųsti į Rytų frontą. Tolimesnė knygos dalis seka jų kelionę fronto link, patiriant daugybę nuotykių.

Šauniojo kareivio Šveiko portretas įėjo į pasaulinės literatūros satyros personažų „aukso fondą“. Šveikas tai personažas, kuris neaišku ar yra idiotas, kaip pats sakosi, ar suktas kareivis. Tačiau personažo daugialypiškumas J. Hašekui leidžia parodyti humoristines ar net burleskines gyvenimo puses. Į jo lūpas įdėtos tiek paprastam kaimiečiui, tiek įžvalgiam filosofui pritinkančios mintys.

Ilgainiui tiek istorijos, tiek siužeto įvykiai, bei tuometinės politinės ir gyvenimo realijos taip susipina, kad realus gyvenimas tampa tarsi vienu dideliu anekdotu iš Šveiko lūpų. Spektaklis tarsi parodo, kad Pirmasis pasaulinis karas, kainavęs žmonijai milijonus gyvybių ir „prarastąją kartą“ yra vienas didelis anekdotas. Vaidinime šaipomasi iš visos kariuomenės struktūros.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook