Šiandien

Renginys įvykoDOMENICO NORDIO GRIEŽIA J. BRAHMSĄ

Aprašymas

Simfoninis koncertas

DOMENICO NORDIO GRIEŽIA J. BRAHMSĄ

A. Malcys. „Virš mūsų tik dangus“ (simfoniniam orkestrui)

J. Brahms. Koncertas smuikui D-dur, op. 77

L. van Beethoven. Simfonija Nr. 7 A-dur, op. 92

Domenico Nordio, smuikas

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Dirigentas Modestas Pitrėnas

Pasaulinio pripažinimo sulaukęs italų smuikininkas Domenico Nordio pirmąjį savo rečitalį atliko būdamas dešimties, o šešiolikos metų laimėjo tarptautinį „Viotti“ konkursą Verčelyje (Italija), kuriam tuomet pirmininkavo legendinis Yehudi Menuhinas. Po įvairių laimėjimų tarptautiniuose konkursuose tarptautinės karjeros kelią jam atvėrė Europos Grand Prix laimėjimas 1988-aisiais, kuomet D. Nordio tapo pirmuoju ir vieninteliu italu, pelniusiu šį apdovanojimą. Smuikininkas yra koncertavęs prestižinėse pasaulio koncertų salėse, tokiose kaip Milano „La Scalla“, Niujorko „Carnegie Hall“, Londono „Barbican Center“ ir daugelyje kitų. D. Nordio koncertavo ir su žymiais pasaulio simfoniniais orkestrais, tokiais kaip Londono nacionaliniu, Prancūzijos nacionaliniu, Šveicarijos ir kitais. Šį pavasarį Vilniaus kongresų rūmuose žymusis smuikininkas atliks vokiečių kompozitoriaus Johanneso Brahmso (1833–1897) koncertą smuikui D-dur, op. 77. Koncerto pradžioje nuskambės Arvydo Malcio (g. 1957) kompozicija „Virš mūsų tik dangus“ simfoniniam orkestrui, už kurią 2004 m. tarptautiniame kompozitorių kon¬kurse „Sinfonia Baltica“ Rygoje A. Malcys laimėjo trečiąją premiją.

Antrojoje koncerto dalyje Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atliks Ludwigo van Beethoveno (1770–1827) Septintąją simfoniją, kurią kompozitorius parašė ilsėdamasis Bohemijos gydomųjų vandenų kurorte Teplicėje (Čekija). Šią simfoniją L. van Beethovenas laikė vienu iš geriausių savo darbų, o vienas garsiausių to meto muzikos kritikų po premjeros rašė, kad „simfonija yra melodiškai turtingiausia, maloniausia ir suprantamiausia iš visų L. van Beethoveno simfonijų“. Septintoji simfonija neabejotinai yra vienas optimistiškiausių kompozitoriaus darbų, o jos antroji dalis Allegretto dėl neblėstančio populiarumo dažnai atliekama kaip atskiras kūrinys.

Šį vakarą klausytojai turės retą galimybę išgirsti Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguojant Modestą Pitrėną. Vienas ryškiausių mūsų šalies dirigentų M. Pitrėnas nuo 2015 m. rudens yra Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas. 2009–2014 m. jis buvo Latvijos nacionalinės operos vyr. dirigentas, 2006–2011 m. – Kauno simfoninio orkestro vyr. dirigentas. Nuo 2018 m. maestro yra Sankt Galeno (Šveicarija) operos teatro ir simfoninio orkestro vyr. dirigentas. 2012 m. M. Pitrėnui paskirtas aukščiausias Lietuvos apdovanojimas – Nacionalinė kultūros ir meno premija.

KĮ Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro kultūros ir pramogų paslaugų teikimo vartotojams taisyklės http://lvso.lt/lt/veikla/taisykles

KĮ Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pasilieka teisę pristatyti 2 papildomas eiles A ir B bei stovimas vietas. PRISTATOMOMS VIETOMS NUOLAIDOS NETAIKOMOS.

Vilniaus kongresų rūmų virtualus turas - http://lvso.lt/lt/patalpu-nuoma/virtualus-turas. Jo pagalba galite išsirinkti Jums tinkamiausias vietas.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook