Šiandien

Renginys įvykoLVSO I LUKAS GENIUŠAS SKAMBINA S. RACHMANINOVĄ

  • Vilnius2020-05-06
  • Vilnius2020-05-06

Aprašymas

Dėmesio! Balandžio 3 d. koncertas nukeltas į gegužės 6 d. Bilietai galios tie patys.

S. Rachmaninovas. Koncertas fortepijonui Nr. 3 D-moll, op. 30

D. Šostakovičius. Simfonija Nr. 4

Žymių muzikų šeimoje gimęs pianistas Lukas Geniušas įsitvirtinęs kaip vienas įdomiausių ir savičiausių savo kartos menininkų pasaulyje. 2015 m. laimėtas sidabro medalis tarptautiniame P. Čaikovskio konkurse jaunajam menininkui atvėrė prestižinių pasaulio koncertų salių duris. Pasirodymai nuo Paryžiaus iki Tokijo, nuo Montevidėjaus iki Toronto – vos 29-erių sulaukęs L. Geniušas per sezoną sugroja daugiau nei 70 koncertų, o pernai pradėjo vesti meistriškumo kursus. „Spindesys ir branda, nugalėtojo talentas ir gili interpretacija“, – taip pianisto pasirodymą 2016 m. apibendrino įtakingas Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“. L. Geniušas jau yra koncertavęs su Liono nacionaliniu, NHK, Birmingemo, Hamburgo, Duisburgo, Škotijos BBC, Sankt Peterburgo filharmonijos, Sankt Peterburgo Marijos teatro, „Kremerata Baltica“ ir kitais žymiais simfoniniais orkestrais. Menininkas žavi klausytojus ne tik įspūdingu virtuoziškumu, bet ir stilingumu, intelektualia ištarme, temperamento, emocijų ir logikos derme. Šį vakarą L. Geniušas atliks Sergejaus Rachmaninovo (1873–1943) Trečiąjį koncertą fortepijonui. Tai ne tik vienas didžiausių ir sudėtingiausių kompozitoriaus kūrinių, bet ir paties S. Rachmaninovo mėgstamiausias iš visų keturių jo koncertų fortepijonui.

Antrojoje koncerto dalyje Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras tęs Dmitrijaus Šostakovičiaus (1906–1975) simfonijų ciklą, publikai pristatydamas Ketvirtąją simfoniją. Ši simfonija tapo savotišku pasipriešinimo valdžiai įrankiu – kompozitorius ją pradėjo kurti daugiau nebenorėdamas taikstytis su Sovietų Sąjungos valdžios spaudimu. 1936 m., D. Šostakovičiui įpusėjus kūrinį, Josifo Stalino įsakymu laikraštis „Pravda“ išspausdino straipsnį apie kompozitoriaus kūrybą pavadinimu „Purvas, o ne muzika“. Nepaisant to, kad totalitarinio režimo represijų sąlygomis toks straipsnis galėjo būti suprastas kaip grasinimas žmogaus gyvybei, D. Šostakovičius užbaigė savo kūrinį, kaip ir planavęs. Deja, prasidėjus repeticijoms, orkestro vadovai atšaukė kūrinio premjerą, kuri galiausiai įvyko tik 1961 m. Savo gyvenimo pabaigoje D. Šostakovičius sakė: „Valdžia darė viską, kad priverstų mane atgailauti ir išpirkti savo nuodėmę. Bet aš atsisakiau. Tada buvau jaunas ir fiziškai stiprus. Užuot atgailavęs, sukūriau savo Ketvirtąją simfoniją.“

Šį vakarą orkestrui diriguos jo įkūrėjas, meno vadovas ir vyr. dirigentas, Nacionalinės premijos laureatas Gintaras Rinkevičius.

KĮ Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro kultūros ir pramogų paslaugų teikimo vartotojams taisyklės http://lvso.lt/lt/veikla/taisykles

KĮ Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pasilieka teisę pristatyti 2 papildomas eiles A ir B bei stovimas vietas. PRISTATOMOMS VIETOMS NUOLAIDOS NETAIKOMOS.

Vilniaus kongresų rūmų virtualus turas - http://lvso.lt/lt/patalpu-nuoma/virtualus-turas. Jo pagalba galite išsirinkti Jums tinkamiausias vietas.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook