Šiandien

Renginys įvykoLVSO I PORGIS IR BESĖ

Aprašymas

11-asis LVSO vasaros festivalis

G. Gershwin. „Porgis ir Besė“ (gražiausi operos fragmentai)

Legendinio amerikiečių kompozitoriaus, muzikos novatoriaus Georgo Gershwino (1898–1937) opera „Porgis ir Besė“ scenos šviesą išvydo 1935-aisiais. Nors operos kūrimo procesas ėjosi lengvai, visai kitaip buvo su jos įgyvendinimu ir priėmimu. Operos pasaulis buvo nepasiruošęs juodaodžių operai, džiazo pasaulis buvo nepasiruošęs operai apskritai. Ir nors G. Gershwinui pavyko rasti pagrindinius vaidmenis galinčius atlikti afro-amerikiečius dainininkus, „Porgis ir Besė“ iš pradžių populiarumo nesulaukė. Tikroji kūrinio sėkmė aplankė tik 1976-aisiais – po pastatymo Hiustono didžiojoje operoje „Porgis ir Besė“ tapo viena žymiausių ir dažniausiai atliekamų operų pasaulyje.

Kūrinio veiksmas vyksta 1912 m. juodaodžių žvejų kaimelyje Pietų Karolinoje. Besė – prastą reputaciją turinti moteris, bandanti pabėgti nuo savo žiauraus mylimojo, kuris įtariamas žmogžudyste. Vienintelis žmogus, norintis suteikti jai pastogę – luošys Porgis. Operos muzikiniame audinyje girdėti Niujorko džiazo muzikos atspalvių, jame gausu juodaodžių liaudies dainų, bliuzo, spiričiuelio motyvų. „Porgio ir Besės“ arijos „Summertime“, „I Got Plenty o` Nuttin`“ ir kt. iki šiol yra pasaulinio muzikos lobyno hitai.

Šį vakarą Besės partiją atliks žymus amerikiečių sopranas Laquita Mitchell. Didžiausiose JAV operose dainuojanti atlikėja yra vertinama už „savo balso tembro grynumą bei gyvą, ryškų teatrališkumą“ („Opera News“). Atlikėja yra pelniusi ne vieną tarptautinį apdovanojimą, tarp kurių – ir 2004 m. laimėtas Niujorko „Metropolitan“ operos Nacionalinės Tarybos didysis prizas. L. Mitchell partneris scenoje šį vakarą – baritonas Musa Ngqungwana, kurio turtingą, žėrintį balso skambesį ir elegantišką legato gyrė dienraštis „The New York Times“. Iš Pietų Afrikos kilęs solistas kuria vaidmenis Los Andželo, Dalaso, Pitsburgo, Jutos, Filadelfijos operose, taip pat Norvegijos ir Anglijos nacionalinių operų scenose.

Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos jo įkūrėjas, meno vadovas ir vyr. dirigentas, Nacionalinės premijos laureatas, profesorius maestro Gintaras Rinkevičius.

KĮ Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro kultūros ir pramogų paslaugų teikimo vartotojams taisyklės http://lvso.lt/lt/veikla/taisykles

http://lvso.lt/lt/patalpu-nuoma/virtualus-turas

KĮ Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pasilieka teisę pristatyti parterio priekyje 2 papildomas eiles A ir B.

PRISTATOMOMS VIETOMS NUOLAIDOS NETAIKOMOS.

Virtualus turas – puiki galimybė pavaikščioti po Vilniaus kongresų rūmų fojė, parterio ir balkono erdves. Šio turo pagalba taip pat galite išsirinkti jums labiausiai tinkamas vietas.

http://lvso.lt/lt/patalpu-nuoma/virtualus-turas

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook