Šiandien

Renginys įvykoFikcijos | Jaunimo teatro spektaklis

Aprašymas

Jaunosios kartos režisierius Adomas Juška, Eimunto Nekrošiaus mokinys, 2018 m. dar būdamas III studijų kurse, ryškiai debiutavo Valstybiniame jaunimo teatre su spektakliu Šveikas pagal Jaroslavo Hašeko knygą Šauniojo kareivio Šveiko nuotykiai. 2019 m. pavasarį A. Juška žiūrovams pristatė naują savo darbą Fikcijos, paremtą Jorge Luiso Borgeso apsakymais. Jaunasis režisierius konstruoja savitą rašytojo kelionę per gyvenimą, nuo pirmųjų kūrybinio įkvėpimo akimirkų ir senatvės refleksijų apie nueitą kelią. Mažame scenos kvadrate, kaip tuščiame lape, tikrovė persipina su sapnais, iš kurių gimsta fikcijos – nuolatinis kuriančio žmogaus palydovas.


Adomas Juška: Tai ne biografinis spektaklis apie Borgesą, nors jo gyvenimo momentų kažkokia dalis neišvengiamai bus, mat Borgesas patį save kaip veikėją neretai įtraukdavo į apsakymus. Dauguma jo apsakymų veikėjų yra rašytojai. Man svarbios asociacijos. Magiškojo realizmo paieškos. Teksto spektaklyje labai mažai. Veiksmas gimė dirbant su aktoriais. Per repeticijas išsigrynino nauja žmogaus gyvenimo istorija. Manau, kad kuriama ne vien dėl to, kad kažkas ateis ir pastebės, o dėl dvasingesnių dalykų. Tai net nebūtinai susiję su religija, tačiau tikrai susiję su siela. Man norisi, kad šis spektaklis savo siurrealumu pakeltų žiūrovą kažkur aukščiau, virš realybės, virš įprasto konteksto.


Pagrindinį rašytojo vaidmenį kuriantis, vienas iškiliausių Lietuvos teatro ir kino aktorių, Arūnas Sakalauskas: Šis spektaklis yra apie kūrybą, kuri taip pat yra fikcijos. Žmonės, kurie užsiima menu, gyvena juo, apeina kūrybos ratą, susijusį su žmogaus amžiaus kaita. Ir staiga pamatai, kad viskas yra labai efemeriška. Lyg to ir nebuvo. Juolab teatre, kuriame, pasibaigus spektakliui, viskas išnyksta.




Režisierius: Adomas Juška


Scenografas, inscenizacijos autorius: Adomas Juška


Vaidina: Andrius Bialobžeskis, Aleksas Kazanavičius, Arūnas Sakalauskas, Motiejus Ivanauskas, Augustė Šimulynaitė.


Spektaklis kuriamas bendradarbiaujant su Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook