Šiandien

Renginys įvykoGėlių kalbėjimas | Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui, J. Meko atminimui

Aprašymas

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį paminėsime programa „Gėlių kalbėjimas“. Ji pavadinta pagal vienos drąsiausių to laikmečio asmenybių – kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno kūrinį, sukurtą avangardinio kino kūrėjo ir poeto Jono Meko tekstais. To paties autoriaus eilės inspiravo ir kompozitorių Bronių Kutavičių sukurti vokalinį kūrinį „Ant kranto“, taip pat skambėsiantį būsimoje programoje. Kartu pagerbsime atminimą poeto ir avangardinio kino kūrėjo, prieš metus užgesusio tolimajame Niujorke.

Jeronimas Kačinskas – kitas menininkas, išeivis iš Lietuvos, atkurtos Nepriklausomybės metais kelis kartus perskridęs Atlantą ir aplankęs gimtinę. Koncerte bus atliktas J. Kačinsko Styginių kvartetas Nr. 3, dedikuotas Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijai, kurioje kompozitorius mokėsi, o vėliau dirbo.
Dar vienas koncerto autorius, praeityje susijęs su Klaipėda ir S. Šimkaus konservatorija – Osvaldas Balakauskas. Atkūrus Nepriklausomybę jis kelerius metus ėjo garbingas Lietuvos ambasadoriaus Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje pareigas.

Beje, Sajūdžio, nutiesusio kelią į Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą, taryboje buvo net 3 muzikai: tai kompozitoriai O. Balakauskas, J. Juzeliūnas ir muzikologas, pianistas Vytautas Landsbergis. Jie buvo aktyvūs Dainuojančios revoliucijos dalyviai, pasižymėjo tiek savo menine, tiek visuomenine ir politine veikla.
Keturi koncerto autoriai – J. Kačinskas, J. Juzeliūnas, O. Balakauskas, B. Kutavičius – apdovanoti Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Ja pagerbtas ir koncerte dalyvausiantis kolektyvas – Valstybinis Vilniaus kvartetas, skaičiuojantis jau 55-uosius kūrybinės veiklos metus. Scenoje taip pat matysime perspektyviausius jaunesnės kartos muzikus – solistę Guntą Gelgotę (sopranas) ir Kristupo pučiamųjų kvintetą, taip pat klausysimės Mykolo Natalevičiaus kūrinio.
Koncertą ves muzikologė, LRT radijo laidų vedėja Jūratė Katinaitė, teigianti, kad Sąjūdis ir Kovo 11-oji buvo patys nuostabiausi įvykiai jos kartai.
Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook