Šiandien

Renginys įvykoAlash Ensemble

  • Vilnius2020-06-29
  • Kaunas2020-06-30

Aprašymas

Dėmesio! Alash Ensemble balandžio 16 d. koncertas nukeltas į birželio 30 d., o balandžio 17 d. koncertas nukeltas į birželio 29 d. Bilietai galios tie patys, informacija dėl bilietų grąžinimų bus pateikta artimiausiu metu.

Alash Ensemble (Tuvos Respublika)

Tuva yra nedidelė respublika, esanti pietiniame Sibiro pakraštyje, savo pietuose besiribojanti su Mongolija. Senovinė gerklinio dainavimo tradicija (xöömei) išsiplėtojo būtent čia. Iš kartos į kartą perduodamas, ilgus amžius išoriniam pasauliui beveik negirdėtas dainavimas xöömei dabar sulaukė tarptautinio susižavėjimo ir tapo žinomiausiu Tuvos eksporto produktu.

Gerklinis dainavimas atliekamas sudėtingus garsus išgaunant keliais sluoksniais. Dainininkui išryškinant tam tikrus obertonus, klausytojas gali išgirsti du, tris ar net keturi garsus, atliekamus vienu metu to paties atlikėjo. Šis dainavimas turi daugybę stilių, kurie primena paukščių čiulbėjimą, vėjo švilpimą, tekantį vandenį, besiganančius arklius ar kitus gamtos reiškinius, vedančius į magišką kelionę po Tuvos stepes ir kalnus.

„Alash Ensemble“ yra šios neįtikėtinos technikos, kuomet dainuojama daugybe garsų vienu metu, meistrai bei Tuvos tradicinių instrumentų virtuozai. Nepaisant to, kad kolektyvo nariai yra giliai atsidavę tradicinei Tuvos muzikai ir kultūrai, tikėdami, kad ji turi nuolat vystytis, „Alash Ensemble“ savo dainas subtiliai papildo vakarietiškais elementais ir idėjomis. Todėl jų muzikoje galima rasti sudėtingų harmonijų, Vakarų instrumentų, šiuolaikinių dainų formų, tačiau bendras garsas bei dvasia išlieka tuvių.

Visi „Alash Ensemble“ nariai nuo pat mažens buvo mokomi tradicinės tuvių muzikos pirmiausiai savo šeimose, o vėliau gerklinio dainavimo meistrų, tokių kaip Kongaro-ool Ondar, vakariečiams geriau žinomo iš filmo „Genghis Blues“. 1999 m., būdami Kyzyl menų koledžo studentai, jie subūrė grupę, pavadintą „Changy-Xaya“. Tuo pat metu sužinoję apie vakarietišką muziką, pradėjo groti hibridiniais Tuvos-europietiškais instrumentais, įtraukdami gitarą ir rusišką bajaną (akordeoną), sekė naujas tendencijas, atkeliaujančias iš Amerikos, o įkvėpimo šaltiniu tapo tokie Vakarų menininkai kaip Sun Ra bei Jimi Hendrix.

Šiuo metu „Alash Ensemble“ yra labai paklausus tarptautiniu mastu, pasirodo Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos koncertų salėse ir didžiuosiuose festivaliuose. Trio su didžiuliu malonumu prisideda prie įvairiausių muzikos žanrų atlikėjų. Jie bendradarbiavo su džiazo ansambliu „Sun Ra Arkestra“, bluegrass/fusion/jazz grupe „Béla Fleck and Flecktones“ (kurių CD „Jingle All Way“ laimėjo „Grammy“, o „Alash Ensemble“ jame pasirodė kaip kviestiniai svečiai), beatbox atlikėju Shodekeh bei novatoriškos klasikinės kamerinės muzikos grupe „Fifth House Ensemble“, su kuria pasirodo koncertų serijoje, pavadintoje „Sonic Meditations“.

Tiek „Alash Ensemble“, tiek jo nariai atskirai nuolat pelno aukščiausius apdovanojimus gerklinio dainavimo konkursuose. 2004 m. ansambliui teko pirmoji vieta Tuvos tarptautiniame xöömei simpoziumo konkurse. 2008 m. jame trys „Alash Ensemble“ muzikantai pelnė aukščiausius prizus už individualų gerklinį dainavimą. 2007 m. jo narys Bady-Dorzhu Ondar buvo išrinktas Tuvos Respublikos liaudies Xöömeizhi, o 2015 m. šį prestižinį titulą pelnė jau kitas trio atstovas Ayan-ool Sam. Trečiasis – Ayan Shirizhik 2009 m. buvo išrinktas labiausiai Tuvai nusipelniusiu artistu.

Be to, grupės vadybininkas Sean Quirk ir visi „Alash Ensemble“ nariai groja Tuvos nacionaliniame orkestre, kuris yra laimėjęs ir pirmąją vietą, ir didįjį prizą visos Rusijos nacionalinių orkestrų bei ansamblių konkurse. Du nariai iš „Alash Ensemble“ Lietuvoje jau lankėsi drauge su šiuo orkestru.

Alash upės, tekančios per šiaurės vakarų Tuvos regioną, vardu pavadintas „Alash Ensemble“ yra išleidęs keturis CD: „Alash Live at the Enchanted Garden“ (2006 m.), „Alash“ (2007 m.), „Buura“ (2011 m.) ir „Achai“ (2015 m., perleistas 2017 m.).

Ansamblį sudaro Bady-Dorzhu Ondar, Ayan-ool Sam, Ayan Shirizhik – visi demonstruojantys puikų gerklinį dainavimą bei pasirodymų metu grojantys tradiciniais instrumentais igil, doshpuluur, kengirge, shyngyrash, shoor, murgu, xomus ir gitara.

„Alash Ensemble“ pasirodymų metu klausytojams neretai iš nuostabos atvimpa žandikauliai, galima matyti daug plačių šypsenų ar net ašarojančių akių. Jiems uždainavus publika paprastai nuščiūva, nesuprasdama, kaip gali trijų žmonių balsai susiskaidyti į begalinį jų skaičių. Beklausant šios magiškos bei nežemiškos muzikos aplanko jausmas lyg kiekvienas atlikėjas turėtų paukštelį su savimi.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook