Šiandien

Renginys įvykoBordo paskaitų ciklas su Dewey Markhamo Jr.

Aprašymas

Dewey’aus Markhamo Jr. paskaitų ciklas: „Kairysis Bordo krantas“, „Dešinysis Bordo krantas“, „Grands Crus Classès“

Dewey’us Markhamas Jr. – vienas iš autoritetingiausių Bordo ekspertų, kurio paskaitų klausytis renkasi „Institute of Masters of Wine“, „Court of Masters Sommeliers“, WSET studijų dalyviui, jį po Bordo ūkius keliauti kartu prašo žymiausi vyno pirkliai ir kolekcininkai. „A History of the 1855 Bordeaux Classification” knygos autorius yra vadovavęs „L` Ecole de Cuisine La Varenne“ Paryžiuje. Džiaugiamės šį lektorių galėdami pristatyti Lietuvos vyno profesionalams ir mėgėjams, norintiems pasigilinti į žymiausio pasaulyje regiono vynus.

Vasario 24 d., 15–18 val.

Kairysis Bordo krantas: Sent Estefas, Pojakas ir kiti iš Aukštutinio Medoko, Gravo, Soterno

Paskaitos kaina – 71.8 eurų

Paskaitų ciklą pradedame nuo vynuogynų, įsikūrusių į šiaurę ir pietus nuo Bordo miesto. Čia ‘Cabernet Sauvignon’ vynuogių karalystė – baltais žvirgždo akmenukais nusėti vynuogynai nuo Sent Estefo (Saint Estephe), Pojako (Pauillac) iki Margo, o kitapus Bordo miesto – baltąjį vyną daugiausia iš ‘Sauvignon Blanc‘ darantis Gravas (Graves) ir saldžiaisiais garsėjantis Soternas (Sauternes). Šimtai klasikinių šato (château) ir subtilus klaretu kadaise vadinto vyno stiliaus kitimas judant iš šiaurės į pietus ir iš rytų į vakarus. Kairiajame krante svarbų vaidmenį atlieka vynuogyno atstumas nuo Žironos įlankos ar Garonos upės, rudeninis rūkas, smėlio ir žvyro, kalkakmenio salelių išsidėstymas, pušynai tarp vynuogynų ir palei Atlanto vandenyno pakrantę. Ragausite 6 apeliacijų vyno.

Vasario 25 d. 15–18 val.

Dešinysis Bordo krantas: Pomerolis ir kaimynai, Sent Emiljonas ir „satelitai“, Antr Diu Meras

Paskaitos kaina – 71.8 eurų

Dešiniajame Garonės krante esančios Bordo apeliacijos augina daugiausia ‘Merlot‘ ir ‘Cabernet Franc‘. Pirmąją veislę žmonės mėgsta dėl vaisiškumo, iš jos būtent Dešiniajame krante daromi brangiausi Bordo vynai. O antrąją dievina tie, kuriems malonumą teikia žemiški, fermą primenantys kvapai. Išmoksime atskirti šių vynuogių išraišką vyne. Kultinius ir žinomiausius Pomerolį (Pomerol) ir Sent Emiljoną (Saint Emilion) supa daugybė mažyčių apeliacijų, kurias skiria molio, kalkakmenio ir žvyro variacijos dirvožemyje; jose daroma daugybė geros vertės vyno. Kitame Dordonės upės krante iki Garonos upės – Antr Diu Meras (Entre-Deux-Meres) – baltojo vyno karalystė, su saldžiam vynui daryti tinkančiais šlaitais. Su Dewey’umi Markhamu Jr. paragausite 8 vynų, ir įvairovė po paskaitos nebe gąsdins, o teiks malonumą.

Vasario 26 diena 15–18 val.

Grands Crus Cassés – klasifikuoti Bordo ūkiai

Paskaitos kaina – 91.8 eurų

Bordo visam pasauliui pirmiausia asocijuojasi su Grands Crus – brangiais, tauriai bręstančiais, vyno investuotojų ir kolekcininkų mėgstamais geriausių ūkių vynais. Todėl paskaitų ciklą vainikuos trijų klasifikacijų apžvalga:

- 1855 m. klasifikuoti Bordo ūkiai (Bordeaux Grands Crus Classés),

- klasifikuoti Gravo ūkiai (Crus Classés de Graves),

- klasifikuoti Sent Emiljono ūkiai (Saint Emilion Grands Crus Classés).

Kas ir kaip pateko į klasifikuotų ūkių sąrašus? Kaip įpareigoja Grand Cru Classé statusas? Kokiomis savybėmis vynas pasižymi, kaip jį aptažįstame, kaip jis keičiasi bręsdamas?

Dewey’us Markhamas Jr. yra knygos „A History of the 1855 Bordeaux Classification“ autorius. Geresnio lektoriaus šiai temai nesurasi!

Ragausime 6 Grand Cru Classé vynus iš visų klasifikacijų.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook