Šiandien

Renginys įvykoLVSO | MONE HATTORI: JAPONIJOS BRANGAKMENIS

Aprašymas

F. Mendelssohn. Uvertiūra iš simfoninės siuitos „Vasarvidžio nakties sapnas“

J. Sibelius. Koncertas smuikui d-moll, op. 47

H. Berlioz. „Fantastinė simfonija“

Moné Hattori, smuikas

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras

Dirigentas Mārtiņš Ozoliņš

Penkių tarptautinių konkursų laureatė smuikininkė Moné Hattori vadinama „Japonijos brangakmeniu“ ir neabejotinai viena geriausių savo kartos smuikininkių. Vos 21-erių sulaukusi M. Hattori kritikų giriama už „aukščiausią meistriškumą, jausmingumą, muzikalumą ir aistrą“ („Berner Zeitung“) ir neabejotinai yra geriausių pasaulio smuikininkų sąrašuose.

M. Hattori gimė Tokijuje, muzikų šeimoje. Trys kartos iš tėvo pusės buvo sėkmingi kompozitoriai, o mama tapo pirmąja Moné smuiko mokytoja. M. Hattori pripažinta jauniausia visų laikų Karolio Lipinskio ir Henryko Wieniawskio vardo jaunųjų smuikininkų konkurso nugalėtoja Lenkijoje (2009 m.), tais pačiais metais laimėjo pirmąją vietą Japonijos meno asociacijos konkurse. Talentingoji japonų smuikininkė pelnė „Grand Prix“ Tarptautiniame jaunųjų virtuozų konkurse Bulgarijoje (2013 m.) ir Novosibirsko tarptautiniame smuikininkų konkurse, kurį ji laimėjo „17-os metų ir vyresnių“ kategorijoje, būdama vos... 13-os (2013 m.). 2015 m. smuikininkė tapo Tarptautinio Boriso Goldsteino smuikininkų konkurso Šveicarijoje nugalėtoja.

M. Hattori nuolat koncertuoja su visais didžiausiais Japonijos simfoniniais orkestrais (Japonijos filharmonijos, Osakos filharmonijos, Tokijo filharmonijos, NHK ir kt.), taip pat Novosibirsko, Vokietijos simfoniniu, Franzo Liszto kameriniu ir kitais orkestrais. M. Hattori groja 1743 m. Venecijoje pagamintu Pietro Guarneri smuiku.

Koncerte M. Hattori grieš vieną žymiausių suomių kompozitoriaus Jeano Sibeliaus (1865–1957) kūrinių – Koncertą smuikui ir orkestrui d-moll, op. 47. 1904 m. kompozitoriui aistringai dirbant prie koncerto rankraščio, jo žmona Aino savo laiškuose rašė: „Jeanas visiškai užsidegęs šiuo koncertu – ir aš taip pat! Jis nemiega visą naktį, nepaprastai gražiai griežia ir negali atsiplėšti nuo tų žavingų melodijų – jo galvoje tiek idėjų, kad sunku patikėti. Ir visos temos gali būti plėtojamos – jose pulsuoja gyvybė.“

Antrojoje koncerto dalyje Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atliks vieną žymiausių didžiojo prancūzų romantiko Hectoro Berliozo (1803–1869) kūrinių – „Fantastinę simfoniją“, kurios pilnas pavadinimas – „Fantastinė simfonija: menininko gyvenimo epizodas“. Ši simfonija yra vienas pirmųjų

programinės muzikos kūrinių, taip pat išsiskiria tam laikmečiui itin inovatyvia, netgi revoliucinga ideé fixe tema – jame vaizduojamos paties H. Berliozo haliucinacinės fantazijos, apsėdusios jį dėl nelaimingos meilės airių aktorei Harrietai Smithson. Tiesa, po simfonijos premjeros septynerius metus trukusios kompozitoriaus kančios baigėsi – sužavėta H. Berliozo šlovės (premjeroje buvo tokie muzikai, kaip Ferencas Lisztas, Frédéricas Chopinas, Niccolò Paganini, rašytojai Alexandre‘as Dumas, Victoras Hugo ir George Sand) H. Smithson sutiko tekėti už kompozitoriaus. 1830 m. Paryžiuje pristatyta simfonija pelnė H. Berliozui vieno progresyviausių amžiaus kompozitorių reputaciją.

Šį vakarą Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos vienas geriausių Latvijos dirigentų, Latvijos nacionalinės operos ir baleto teatro vyriausiasis dirigentas, Latvijos Jāzepo Vītolio muzikos akademijos Orkestrinio dirigavimo katedros vadovas Mārtiņšas Ozoliņšas.

KĮ Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro kultūros ir pramogų paslaugų teikimo vartotojams taisyklės http://lvso.lt/lt/veikla/taisykles

KĮ Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras pasilieka teisę pristatyti 2 papildomas eiles A ir B bei stovimas vietas. PRISTATOMOMS VIETOMS NUOLAIDOS NETAIKOMOS.

Vilniaus kongresų rūmų virtualus turas - http://lvso.lt/lt/patalpu-nuoma/virtualus-turas. Jo pagalba galite išsirinkti Jums tinkamiausias vietas.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook