Šiandien

Renginys įvykoChimeros karoliai | Šokio teatras AIROS

Aprašymas

Spektaklis „Chimeros karoliai“ – tai šokio, muzikos, garso bei scenografijos instaliacijos laboratorijos rezultatas. Penkios skirtingų patirčių, amžiaus, likimų šokėjos eina savuoju virsmų ciklu, kiekviena išlaikydama savitą ritmą ir judesio tėkmę. Moterys lyg karolius veria savo troškimus ir iliuzijas ant išgyventos patirties augina naują odą, taip kaupdamos išmintį ir tvirtybę. Už įprastinės estetikos ribų išeinantis spektaklis – galimybė žiūrovui pasitikrinti, kiek jis tolerantiškas reiškiniams, nepatenkantiems į nusistovėjusius standartus.

Jau beveik dešimtmetį kartu su kompozitoriumi Vladu Dieniniu eksperimentuodama garso ir šokio sandūroje, šiame spektaklyje Aira Naginevičiūtė tęsia judesiu ir šokiu kuriamos muzikos kryptį. Pasitelkdamos įvairias konstrukcijas, objektus, aplinką ir savo kūnus šokėjos kuria garsines skulptūras čia ir dabar. Šokėjai siekia transformuoti akustinius erdvės signalus į optines struktūras, nematomą paversti matomu.

Šokio spektaklis VU didžiajame kiemelyje – nauja patirtis žiūrovams ir visai šokio teatro AIROS komandai. Drąsiai galima teigti, kad ši vieta suteiks kitokį atspalvį spektakliui, bei bus puiki galimybė pamatyti „Chimerų karolius“ naujomis „akimis“. Žengus žingsnį iš uždaros teatrinės erdvės, spektaklis skleis naują, neįrėmintą, ore sklandančią energiją. „Panašią patirtį, pasirodant po atviru dangumi, teatras įgijo 2017 m. atidarant IX-ąją tarptautinę šokio bienalę „Kaay Fecc“ Dakare (Senegalas), kuomet teatro spektaklis „Melancholijos bokštai“ įgavo visai naują kvėpavimą. Džiaugiamės, kad tai galės patirti ir Vilniaus miesto gyventojai bei svečiai, mėgaudamiesi spektakliu „Chimeros karoliai“ VU didžiajame kieme.“ – teigia choreografė Aira Naginevičiūtė.

Aira Naginevičiūtė – Lietuvos šiuolaikinio šokio choreografė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė, LR Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė (2020 m.). 2013 m. A. Naginevičiūtė įkūrė šokio teatrą AIROS, debiutavusį spektakliu „Chimeros karoliai“. A. Naginevičiūtė – pirmoji Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėja, apdovanota aukščiausiu teatro apdovanojimu – Auksiniu scenos kryžiumi už spektaklio „Processus“ (2003) pastatymą. Auksiniams scenos kryžiams buvo nominuoti dar trys Airos Naginevičiūtės spektakliai „Nėščia tyla“ (2004), „Chimeros karoliai“ (2013) ir „Stiklo sodai“ (2015).

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook