Šiandien

Renginys įvykoMuzikinis etnologinis veiksmas šeimai „Gandro dovana”

Aprašymas

2010 m. šis spektaklis buvo įvertintas aukščiausiu Lietuvoje teatro apdovanojimu – „Auksiniu scenos kryžiumi“ lėlių ir objektų teatro srityje.

Spektaklyje Jis ir Ji (Tėtis ir Mama arba Dievas ir Deivė), skambant gyvai atliekamai muzikai, pasitelkę įvairius senoviškus rakandus, kuria pasaulį pagal senovės lietuvių ,,gyvybės medžio“ modelį. Iš tešlos „iškildina“ šliaužiančius, ropojančius požemio gyventojus, kalvėje „nukaldina“ gyvūnus ir žmones, paukščius, dainomis „išaudžia“ saulę ir mėnulį... Ir laukia Paukščių taku parskrendančio gandro...

Gyvybės medis auga šaknimis giliai įsiskverbęs į žemę, jo šakos apima visą pasaulį, o viršūnė remiasi į dangų. Paukščiai – tarpininkai tarp dangaus ir žemės. Gandras dar ir šiandien laikomas šventu paukščiu, nešančiu žmonėms laimę. Tai vienintelis Lietuvos paukštis, kuriam kalendoriuje skiriamos net dvi dienos: pavasarį švenčiamos Gandrinės (Blovieščiai), o vasaros pabaigoje minimas šv. Baltramiejaus ir gandrų išskridimo diena. Senovės lietuviai tikėjo, jog gandrai, rudenį Paukščių taku išskrisdami į Dausas, išneša mirusiųjų vėles ir visokias ligas bei nelaimes, o pavasarį jie iš Dausų parnešą naujas sielas, norinčias gyventi žemėje.

Poetiškas ir gyvenimą kaip stebuklą išaukštinantis spektaklis – be teksto. Kūrybinė komanda – Algirdas Mikutis, Saulė Degutytė, Snieguolė Dikčiūtė, Darius Rakauskas, Valdas Narkevičius. Vaidina aktoriai S. Degutytė ir Saulius Čėpla, o muziką šiame spektaklyje atlieka Gediminas Žilys, grupės „Skylė“narys, folkloro, roko ir worldmusic grupės „Atalyja“ įkūrėjas, dainininkas, puikiai grojantis bosine gitara, kanklėmis ir kitais instrumentais, menininkas, vertinantis ir puoselėjantis senąją baltų kultūrą bei folklorą.

Spektaklyje žaismingai ritmiška aktorių vaidyba persipina su muzika, kuri atliekama egzotiniais muzikos instrumentais.

Gal kiekvienas šiais metai sulauksime savojo

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook