Šiandien

Renginys įvykoCommon People: „Crestone“ | Kaunas

Aprašymas

Kauno menininkų namų (KMN) ir platformos „Kitas Kinas“ inicijuojamas dokumentinių filmų peržiūrų ciklas „Common People“ sugrįžta naujam sezonui.

Šiemet ciklas plečia geografiją – žiūrėti ir diskutuoti apie dokumentinius filmus kviesime ne tik, kaip tapo įprasta, Kauno menininkų namuose, bet ir Vilniuje – Kirtimų kultūros centre (KKC). Tęsiame 2019 m. pradėtą KMN ir KKC turinio mainų programą.

Liepos 22 d. 21 val. Kauno menininkų namų kiemelyje įvyks filmo „Crestone“ (rež. Marnie Ellen Hertzler, 2020 m.) premjera Lietuvoje. Liepos 23 d. šio filmo peržiūra vyks Vilniuje - Kirtimų kultūros centro kieme: Common People: „Crestone“ | Vilnius

Filmą abiejuose miestuose pristatys Vitalijus Vaiper, ilgalaikis mediatorius tarp lietuviškos underground ir pop muzikos scenos, savo veiklą vystantis daug plačiau už savo hiphopo grupės Despotin Fam ribų ir jau ne pirmus metus aktyviai kovojantis naujų vardų ir talentų pusėje.

Pasaulyje, kuris svyruoja tarp tikrovės ir fikcijos, skaitmeninės ir fizinės realybių, grupelė Soundcloud reperių gyvena vienišą, postsocialinį gyvenimą dykumos miestelyje Krestone, Kolorade. Kadaise daugelio laikytos religine ir dvasine meka, nesibaigiančios Krestono kopos, kriokliai ir tamsios olos veikia kaip fonas tatuiruotų kūnų, cosplay drabužių ir žolės dūmų debesų atvaizdams.

Debiutinis pilnametražis režisierės Marnie Ellen Hertzler filmas buvo nufilmuotas vos per aštuonias dienas ir susilaukė itin palankių kritikų įvertinimų. „Krestonas“ tyrinėja dažnai paslėptus bendradarbiavimo ir draugystės aspektus bei žmogišką troškimą išlikti nežiūrint visų sunkumų. Kaip skamba muzika, kai nelieka nieko, kas ja pasidalintų internete?

Marnie Ellen Hertzler yra vaizdo menininkė, animatorė ir režisierė, gyvenanti ir dirbanti Baltimorėje, Merilendo valstijoje. Jos pilno metražo ir animaciniuose filmuose dažnai nagrinėjamas multimedijos požiūris į filmų pristatymą ir platinimą. Autorės filmai buvo rodyti Locarno filmų festivalyje, Roterdamo tarptautinių filmų festivalyje, MoMA muziejuje ir kt. 2018 m. „Filmmaker Magazine“ įvardijo Marnie kaip vieną iš 25 naujų nepriklausomo kino veidų. Įtakota tiek psichologijos, tiek dailės studijų, ji kuria filmus, kurie veikia kaip kino platformos, leidžiančios tyrinėti tarpasmeninius santykius, mus apibūdinančias technologijas ir viso to pabaigą.

Rež. Marnie Ellen Hertzler

Dokumentika, JAV, 2020, anglų k., 73 min.

Bilieto kaina – 3 EUR (2 EUR moksleiviams, studentams, senjorams). Bilietus galima įsigyti renginio vietoje ir „Tiketa“ kasose bei interneto svetainėje.

Dokumentinių filmų peržiūrų ciklas „Common People“ (liet. k. „paprasti žmonės“) siekia pristatyti unikalius dokumentinius filmus, pasakojančius apie įvairias bendruomenes ar (sub)kultūras: nuo privilegijų stokojančių visuomenės grupių istorijų iki kultinių figūrų meno ir kultūros istorijoje portretų. Ciklą lydinčių pristatymų metu skatinama diskutuoti ne tik apie filmų turinį ir socialinę problematiką, bet ir apie dokumentinio kino reiškinį apskritai. Filmų peržiūrose ir lydinčiose diskusijose keliami klausimai, susiję su dokumentinio kino kūrimo etika, režisūriniais sprendimais. Filmuoti ar nefilmuoti? Kada režisierius(-ė) peržengia artumo su savo subjektu ribą? Ar dokumentinis kinas turėtų atspindėti tikrovę ar kūrėjo viziją? Apie tai diskutuojama bei kalbama žvelgiant į kino filmus, kurių centre – savo istorijas pasakojantys žmonės: jautrūs, ne visada pritampantys, kūrybingi ir ekscentriški.

Projektą kuruoja Karolis Žukas (Kitas Kinas) ir Edvinas Grinkevičius (Kauno menininkų namai).

Vizualiniu projekto identitetu rūpinasi Eglė Simonavičiūtė.

Projektą finansuoja Lietuvos kino centras, organizuoja - Kauno menininkų namai. Partneriai – platforma „Kitas Kinas“, Kirtimų kultūros centras, Kauno kurčiųjų reabilitacijos centras, Vilniaus queer festivalis „Kreivės“.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook