Šiandien

Renginys įvykoMuzikinis spektaklis „Mažvydas“

Aprašymas

SVARBU – laikantis saugumo rekomendacijų, prašome su savimi turėti veido kaukes.

Informuojame, kad muzikinis spektaklis „Mažvydas“, kuris turėjo įvykti kovo 24-25 d., yra perkeliamas į rugsėjo 22-23 d. Į rugsėjo 22 d. pasirodymą galioja kovo 24 d. bilietai, o į rugsėjo 23 d. pasirodymą galioja kovo 25 d. bilietai.

Unikalus muzikinis spektaklis „Mažvydas“, jungiantis istoriją ir poeziją, realius faktus ir kūrybos laisvę, pasakoja apie pirmosios lietuviškos knygos – „Katekizmo“ – gimimą, jos autorių Martyną Mažvydą, jo dramatišką ir sudėtingą gyvenimą, apie lietuvybės sklaidos sąlygas, iššūkius ir realybę XVI amžiuje, didelių politinių ir religinių permainų fone.

Kiekviena valstybė, kiekviena tauta įprasmina savo pirmosios knygos nacionaline kalba gimimą kaip pamatinį egzistencijos ženklą. Kiekviena lietuvių karta grįžo, grįžta ir grįš prie Mažvydo „Katekizmo“ tekstų ir kontekstų, savaip juos suprasdama, reflektuodama, bet niekada nekvestionuodama mūsų pirmosios knygos vertės.

Mylimo žmogaus netektis, dramatiški sprendimai ir savanoriška tremtis – tai naujam gyvenimui prisikėlusi Mažvydo drama pagal Justiną Marcinkevičių, kuri po kovo 11-osios premjeros dar kartą atgis rudenį. Net patys didžiausi muzikinio teatro ir šviesaus atminimo rašytojo gerbėjai neliko abejingi įtaigiam tekstui, širdį veriančioms arijoms ir įvairius stilius apjungiančiai muzikai – čia visi atrado sau artimus dalykus.

„Ačiū už šiurpuliukus, bėgiojančius oda, už laimės jausmą, už ašarų gumulą gerklėje. Aš netikėjau, net neįsivaizdavau, kad taip skoningai, lengvai, taip profesionaliai ir šiuolaikiškai visa kūrybinė komanda perteiks lietuvybę ir mums visiems taip puikiai žinomą „Mažvydą“. Nuostabus, kokybiškas spektaklis, gera solistų ir choro balsų, vizualizacijų, scenografijos ir šokio dermė“, – po premjeros įspūdžiais dalinosi apstulbę žiūrovai.

Specialiai Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui susibūrė išskirtinė kūrybinė grupė ir žiūrovų įvertinti aktoriai bei atlikėjai: Vladas Bagdonas, Giedrius Arbačiauskas, Monika Marija, Mantas Jankavičius, Rokas Laureckis, Jovita Vaškevičiūtė, Rokas Spalinskas ir kiti. Šiuo muzikiniu spektakliu kartu paminėtos Just. Marcinkevičiaus 90-osios gimimo metinės.

„Tai įkvepia patriotiškumo ir tikėjimo, kad ir vieno žmogaus padaryti darbai nulemia visos tautos egzistencinę ateitį. Šis pasakojimas atskleis, kokį lietuviškos raštijos palikimą šiandien turime, kaip jo pagrindu vystosi mūsų kalba ir išsaugo trapų mažos tautos identitetą. Mūsų tautoje yra personalijų ir kūrėjų, kurie verti pasaulinės auditorijos dėmesio. Be to, pats projektas išskirtinis tuo, kad gimsta žanriškai visiškai naujas kūrinys, jis bus atliekamas netradicine maniera“, – teigia režisierius Kęstutis Stasys Jakštas.

Ši projekto sumanytojo – valstybinio ansamblio „Lietuva“ premjera yra vienas iš bandymų prisiliesti prie klasikos, atveriant ją ir paverčiant sava, suprantama ir artima kuo didesniam žiūrovų ratui. Koliažinis žanras klasikinės operos pagrindu vienija įvairius muzikos stilius, todėl opera „Mažvydas“ sujungė tautinių ir simfoninio orkestro styginių instrumentų, varinių pučiamųjų ir elektroninės muzikos skambesį, kino filmams būdingą muziką ir populiariosios muzikos stilių.

Naujienas sekite valstybinio ansamblio „Lietuva“ socialinių tinklų Facebook ir Instagram paskyrose, taip pat oficialioje svetainėje www.ansamblis-lietuva.lt



DALYVAUJA:

Solistai:

Mažvydas – Vladas Bagdonas / Giedrius Arbačiauskas

Mažvydo mylimoji Marija – Monika Marija / Dovilė Kazonaitė

Mažvydo sūnus Kasparas – Mantas Jankavičius / Rokas Spalinskas

Mažvydo posūnis Kristupas – Rokas Laureckis

Mažvydo antroji žmona Benigna – Jovita Vaškevičiūtė / Joana Gedmintaitė

Liuteronų kunigas, Mažvydo pusbrolis Vilentas – Saulius Vasiliauskis

Vienuolis-inkvizitorius – Martynas Žukauskas

Atlikėjai: Valstybinis ansamblis „Lietuva“


KŪRYBINĖ GRUPĖ:

Režisierius – Kęstutis Stasys Jakštas

Libreto ir scenarijaus autorius – Arnas Ališauskas

Kompozitorius – Jonas Jurkūnas

Dirigentas – dr. Egidijus Kaveckas

Scenografas – Gintaras Makarevičius

Kostiumų dailininkė – Olga Filatova-Kontrimienė

Choreografė – Aušra Krasauskaitė

Projekcijų dailininkas – Rimas Sakalauskas

Šviesų dailininkas – Audrius Jankauskas


VADOVAI:

Ansamblio vadovė – Edita Katauskienė

Meno vadovas – Giedrius Svilainis

Orkestro vadovas – dr. Egidijus Kaveckas

Vyr. chormeisteris – Algimantas Kriūnas

Vyr. baletmeisteris – Edgaras Suprunas

Informaciniai rėmėjai: 15min, Radiocentras, LRT, Savaitė
Projektą finansuoja LR Kultūros ministerija
Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook