Šiandien

Renginys įvykoHidden stone

Aprašymas

Kauno bigbendas – orkestras kalbantis melodinga džiazo kalba. Su juo išaugo didelė Lietuvos džiazo muzikantų – dainininkų ir instrumentalistų karta. Kartu su Kauno bigbendu mums visiems yra įprasta girdėti ir matyti vokalistus, saksofonininkus, trimitininkus ar pianistus, tačiau šį kartą Kauno miesto gyventojų bei jo svečių laukia maloni staigmena – Kauno bigbendas kviečia į džiazuojantį, rudeniškai jaukų pasimatymą, kuriame spalio 3 d. klausytojų širdis virpins smuiko garsai. Vakaro viešnia – kompozitorė ir aranžuotoja iš Danijos Line Kruse.
Atlikėja savo ir užsienio šalyse plačiai žinoma bei laukiama dėl nepriekaištingai valdomo instrumento, išskirtinio skambesio, improvizacijų bei gebėjimo kiekvienam kūriniui suteikti naujų atspalvių. Įkvėpta smuikininko Jakob Gade bei muzikos grupės „Gotan project“ (jų muzika panaudota tokiuose filmuose, kaip „Pašokim“, „Oušeno dvyliktukas“, „Visa tiesa apie Čarlį“ ir pan.), kurioje grojo ir pati Line Kruse, ji sukūrė ambicingą albumą pavadinimu „Hidden stone“ („Paslėptas akmuo“), su kurio „gimimu“ kompozitorė muzikos pasaulyje iškėlė kartelę labai aukštai, parodydama naują, originalų šiandieninio džiazo skambesį. Ketvirtasis atlikėjos albumas „Hidden stone“, kuriame girdimos galingos daniškos muzikos melodinės linijos perpintos argentinietiškais, kubietiškais ir afro-peruietiškais folkloro ritmais, yra išskirtinai kontrastingas – intensyvaus ir galingo ritmo, tačiau tuo pat metu intymiai švelnus. Kritikai sako, kad šis albumas yra nepamirštamas ir stebinantis savo turtingumu, o jo originalus turinys puikiai išlaiko balansą tarp skirtingų bigbendo ir solistės instrumentų.
Atlikėja teigia, kad nors jos kompozicijų ritmas sudarytas iš Lotynų Amerikos muzikos, tačiau atsižvelgiant į harmoninę struktūrą ir improvizacijas, pagrindas išlieka džiazas. L. Krusei visada buvo ne tik labai įdomu, bet ir svarbu sujungti skirtingus muzikinius elementus iš įvairių muzikos stilių, nes pasak jos, poliritminės muzikos pasaulis yra dar labai mažai ištyrinėtas, o taip pat retai sutinkamas džiazo kontekste. Nors atlikėja labai aiškiai numato kaip turi skambėti jos kuriama muzika, tuo pat metu ji skatina muzikantus prisidėti prie jos kūrybos evoliucijos pridedant savo asmeninę patirtį, skirtingų kultūrų „prieskonį“ - tikriausiai tai kiekvieną Line Kruse koncertą ir padaro išskirtinį, originalų, įkvepiantį, kuris palieka neišdildomą įspūdį. „Kompozicijos, kurias kuriu, atspindi ne tik mano muzikinę patirtį, tačiau ir tai kas vyksta „po mano oda“. Nuolatos stengiuosi suprasti kur galiu tobulėti, ką ir kur turiu pakeisti.“ – apie savo kūrybą kalba L. Kruse.
Atlikėja, kompozitorė ir aranžuotoja Line Kruse gimė ir užaugo Danijoje, tačiau baigusi Karališkąją Danijos konservatoriją Kopenhagoje, smuiko valdymo paslapčių ji išvyko mokytis į Paryžių pas virtuoziškąjį smuikininką, UNESCO geros valios ambasadorių iš Izraelio – Ivry Giltis. Atvykusi į Prancūziją atlikėja greitai integravosi į Paryžiaus Latino bendruomenę, kur dirbo su aukščiausio lygio avangardistais – Minino Garay (mušamieji), Youn Sun Nah (vokalas), Niels Lan Doky (pianinas), Khalil Chahine (garso inžinierius, prodiuseris) ir t.t., šios patirties dėka ji išplėtojo savo savitą skambesį, kuris atvėrė jai duris į daugiakultūrę Paryžiaus sceną, o vėliau ir į kitas pasaulio šalis.
Line Kruse (smuikas, Danija)
Kauno bigbendas (vyr. dirigentas Jievaras Jasinskis)

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook