Šiandien

Renginys įvykoMOTINA (Vasa Železnova)

Aprašymas

Vilniaus mažojo teatro „Motina“ – tai klasikinės Maksimo Gorkio pjesės „Motina (Vasa Železnova)“ interpretacija, sukurta režisieriaus Kirilo Glušajevo, scenografo Marijaus Jacovskio ir aktorių Eglės Gabrėnaitės, Gabrielės Tuminaitės, Manto Vaitiekūno, Gintarės Latvėnaitės, Agnės Šataitės ir kitų.

Kirilo Glušajevo sukurtame scenos pasaulyje ankšta, trošku – ir tiesiogine (scenografijos), ir perkeltine (santykių) prasme. Tas pasaulis pritvinkęs keršto, neapykantos, agresijos. Įtampa tvenkiasi tol, kol sprogsta, prasiveržia nevaldomais pykčio ir smurto priepuoliais. Tvyranti įtampa kone materiali, daiktiška – regis, galėtum ją pačiupinėti.

Eglės Gabrėnaitės vaidinama Motina nėra stereotipinė rusų pirklė, „kapitalistė“, motiniškus jausmus iškeitusi į žūtbūtines pastangas išsaugoti šeimos vardą ir turtą. Savo juodais drabužiais ir niūriu tylėjimu ji slepia švelnius jausmus ir svajonę apie ateitį, kai bus galima pradėti naują gyvenimą.

Kaip rašė teatrologė Rasa Vasinauskaitė, „Kiekvienas – svajojanti sukurti naują šeimą Pavelo žmona, Gintarės Latvėnaitės Liudmila, įsivaizduojantys juvelyrinės parduotuvės mieste savininkais Manto Vaitiekūno Semionas ir jo žmona, Agnės Šataitės Natalja, net Ilonos Kvietkutės kambarinė Lipa ir Mindaugo Capo Michailas – yra paveikti keršto, nukreipto ne tiek prieš motiną, Vasą Železnovą, kiek prieš savo bejėgystę ir pasmerktumą. Tad ir susidaro įspūdis, jog tie aštrūs agresijos protrūkiai, tas nuožmus susitelkusios grupelės sutvinksėjimas, aplink kurią didžiuliais žingsniais ratus suka tai Ana, tai Vasa, - prakeikimas, kurio neįveiks net būsimos Železnovų kartos.“


Režisierius – Kirilas Glušajevas
Scenografas, kostiumų dailininkas – Marijus Jacovskis
Muzika – Faustas Latėnas

Vaidina:
VASA ŽELEZNOVA - Eglė Gabrėnaitė
ANA, jos duktė - Gabrielė Tuminaitė / Neringa Būtytė
PAVELAS, jos sūnus – Tomas Stirna
SEMIONOVAS, jos sūnus - Mantas Vaitiekūnas
NATALIJA, Semionovo žmona – Valda Bičkutė / Agnė Šataitė
LIUDMILA, Pavelo žmona - Gintarė Latvėnaitė / Indrė Patkauskaitė
PROCHORAS ŽELEZNOVAS - Almantas Šinkūnas
MICHAILAS VASILJEVAS - Mindaugas Capas
LIPA, kambarinė - Ilona Kvietkutė

PREMJERA 2011 m. gruodžio 9 d.
II dalių spektaklis (trukmė 2 val. 10 min.)

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook