Šiandien

Renginys įvykoValstybiniam chorui „Vilnius“ – 50

Aprašymas

Dalyvauja:

VALSTYBINIS CHORAS „VILNIUS“

Meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas

LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS

Meno vadovas Sergejus Krylovas

LIETUVOS MUZIKOS IR TEATRO AKADEMIJOS BIGBENDAS

Vadovas Tomas Dičiūnas

Solistai:

DOVILĖ KAZONAITĖ (sopranas)

EUGENIJUS CHREBTOVAS (bosas)

Dirigentas

ARTŪRAS DAMBRAUSKAS

Programoje:

Antanas Rekašius – „Nakties rapsodija“

Vytautas Miškinis – „Neišeik saulala“

Vaclovas Augustinas – „Great art thou, O Lord“

Donatas Zakaras – „Magnificat“

Linas Rimša – „Džiazo mišios“ (pasaulinė premjera, 2020)

Valstybinis choras „Vilnius“ – vienas ryškiausių, brandžiausių profesionalių chorų Lietuvoje skaičiuoja 50-ties metų kūrybinės veiklos sukaktį. Kolektyvas plėtoja prasmingą Lietuvos kultūrai veiklą, populiarindamas ir dovanodamas įvairių žanrų ir formų sakralinę muziką, inicijuodamas ir pristatydamas naujas kūrinių premjeras, nacionalinę chorinę muziką bei tiesdamas naujus kultūrinius tiltus.

Siekiant išryškinti ir akcentuoti savo, kaip lietuviškos muzikos ambasadoriaus misiją, jubiliejinėje dviejų dalių programoje skambės A. Rekašiaus, V. Miškinio, V. Augustino, D. Zakaro kūriniai ir L. Rimšos pasaulinė premjera.

Pirmojoje koncerto dalyje melomanus intriguos retai atliekama Antano Rekašiaus „Nakties rapsodija“. Šis kūrinys kupinas netikėtų skambesio spalvų, ironijos ir grotesko. Vytauto Miškinio „Neišeik, saulala“ įamžins lietuvių tautosakos dvasią, kalbą. Kompozitoriaus Vaclovo Augustino itin subtilus ir meistriškas kūrinys „Great Art Thou, O Lord“ išsiskleidžiantis lyg gėlės žiedas nepaliks abejingų. Pirmoje koncerto dalyje finišuos Donato Zakaro ,,Magnificat” įstabaus grožio, giedros lyrikos ir skaidrios faktūros kūrinys.

Antrojoje renginio dalyje – talentingojo kompozitoriaus Lino Rimšos pasaulinė premjera, sukurta specialiai valstybinio choro ,,Vilnius” kūrybinei sukakčiai. Penkių dalių (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus ir Agnus Dei) sakralinis ciklas mišriam chorui ir bigbendui – ,,Džiazo mišios“. Idėja sukurti modernias lietuviškas mišias, derinant klasikinius pradmenis su novatorišku požiūriu į šį žanrą, kilo jau seniai, o mintis brandinta ir gludinta daugiau nei metus. Kompozitorius kūrinyje aktualizuoja sakralines tradicines mišias šiuolaikinėmis priemonėmis, reljefiškomis melodijomis, harmonija ir ritmingai veržliais vingiais.

Jubiliejinio koncerto programoje pasitelkus du stiprius kolektyvus, Lietuvos kamerinį orkestrą (meno vadovas, dirigentas S. Krylov) ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bigbendą (vadovas T. Dičiūnas), kurie vienas kitą papildys ir paryškins bus siekiama pademonstruoti skirtingų muzikinių formų sintezę.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook