Šiandien

Renginys įvykoIŠEITIES TAŠKAS: PREMJERA! KAFKA INSOMNIA | Kosmos theatre/Kauno miesto kamerinis teatras

Aprašymas

„Spalio 2. Bemiegė naktis. Jau trečia iš eilės. Aš greitai užmiegu, bet po valandos prabundu, lyg būčiau įkišęs galvą į nesamą skylę. Nuo tada visą naktį iki penkių tarsi miegu, tačiau tuo pat metu ryškūs sapnai neleidžia užmigti. Aš formaliai tarsi miegu greta savęs, o pats tuo metu turiu grumtis su sapnais.“ (Dienoraščiai. 1910–1923, Franz Kafka)

 

Vizualinis gyvos muzikos spektaklis paaugliams ir suaugusiems „KAFKA INSOMNIA“ pasakoja sapniškai realistišką čekų rašytojo Franco Kafkos vienos nemigos nakties istoriją. Sapnavimas būdraujant - tai kūrybos metodas, gyvenimo būdas, ligos padarinys ar pagrindinė Kafkos literatūrinio pasaulio genialumo sąlyga? Nemigos kuriamas ir į apčiuopiamą tikrovę įsiveržiantis sapnas F. Kafkos kūrybą paverčia sąlygine, pilną netikėtų įvaizdžių, ištęsto laiko pojūčio, pirmalaikių absurdo, egzistencializmo ar net siurrealizmo apraiškų, einančių koja kojon su realizmo mokyklai būdingais nuosekliais aprašymais.

 

Projekto inciatorius kompozitorius Andrius Šiurys (2020 m. Lietuvos kompozitorių sąjungos Jaunojo kompozitoriaus prizas) muzikinio spektaklio idėją pagal F. Kafkos kūrybą nešiojosi jau seniai. „Kartą, maždaug prieš pusantrų metų, iškėliau sau klausimą – nuo kurio menininko kūrybos atsispirdamas norėčiau sukurti audiovizualinį spektaklį? Kokiam menininkui – dailininkui, poetui, kompozitoriui – labiausiai pritariu? Ir kas yra tie žmonės, su kuriais turėčiau tai daryti – eksperimentuoti, improvizuoti ir nardyti ten, kur vienas atsidurti neišdrįsčiau? Tuo metu F. Kafką pasirinkau dėl jo tamsos ir absurdo. Jau gerokai anksčiau žinodamas režisieriaus Žilvino Vingelio asmenybę bei jo kūrybos stilių (ypatingai vertinu jo gebėjimą jungti skirtingas meno formas bei siurrealistinę teatrinę kalbą), neabejojau - šį spektaklį turime kurti kartu. Su Žilvinu esame sukūrę ne vieną darbą, praktiškai ir teoriškai kartu tyrinėjome vizualinio teatro žanrą, svajojome apie savo eksperimentinį teatrą. Jam itin svarbi spektaklio muzika, taip pat turime panašų matymą, todėl smagu, jog „Kafka Insomnia“ karantino dėka tampa pirmuoju mūsų naujojo teatro „Kosmos Theatre“ spektakliu teatro scenoje”.

 

„Komanda surinkta labai stipri ir įvairi. Nors kartu dirbame ne pirmą kartą, bet pirmą kartą su tokia atvira medžiaga ir tokioje eksperimentinėje aplinkoje. F. Kafkos pasaulyje viskas stovi vietoje, niekam nelemta išjudėti iš esamo taško ir tuo pat metu - gyvybės tame taške daugiau, nei sugebame aprėpti. Tai literatūra, scenoje iškelianti reliatyvaus laiko organizavimo poreikį, vaizdo ir atmosferos svarbą, siūlanti naujus scenų montažo būdus. Joje grėsmingai koketuoja humoras ir siaubas, veiksmas ir stagnacija, garsas ir tyla. Tų tylų bei garsų ieškoti ir pats, be abejonės, būčiau kvietęsis Andrių, todėl smagu, kad jis tai padarė pirmas. Procesas nėra tradicinis. Leidžiame sau pradėti nuo asociacijų, o ne nuo teksto, intuicijos, o ne naratyvo. Manau, kad šis spektaklis bus įdomus tiek tradicinei teatro publikai, tiek ilgais monologais ir rūmų intrigomis nebesižavintiems jaunesniems žiūrovams.” - teigia spektaklio režisierius Žilvinas Vingelis.

 

„KAFKA INSOMNIA“ - įvaizdžių, garsų ir medijų spektaklis, kuriamas pagal 2020 metų kovą teatro puslapyje paviešintą „Kosmos manifestą“. Draminės vaidybos, gyvai atliekamos elektroakustinės muzikos, videoprojekcijų, šiuolaikinio objektų teatro bei garsinių manipuliacijų pagalba „Kosmos Theatre“ kūrėjai gilinsis į paranojišką ir kerinčią legendinio čekų autoriaus kūrinių atmosferą, pagrindines rašytojo gyvenimo peripetijas, nemigos simptomus, vaizdines bei garsines haliucinacijas ir kartu ieškos niekada nepabaigto ir niekada nesibaigsiančio kafkiško pasaulio ribos.

 

Spektaklio kūrybinę grupę sudaro režisierius Žilvinas Vingelis, kompozitorius Andrius Šiurys, dailininkė Paulina Simutytė ir video projekcijų dailininkas Kornelijus Jaroševičius.

Vaidina aktoriai Gytis Laskovas, Balys Ivanauskas ir Paulina Simutytė.

Spektaklyje gyvai groja saksofonininkas Danielius Pancerovas ir gitaristas Justinas Žilys.

Spektaklis yra vizualinių eksperimentų teatro „Kosmos Theatre“ bei Kauno miesto kamerinio teatro koprodukcija.

Spektaklį dalinai remia Lietuvos Kultūros Taryba.

___

Šis spektaklis yra Kauno miesto kamerinio teatro Jaunimo festivalio "IŠEITIES TAŠKAS" programos dalis.

Projektą dalinai finansuoja Kauno miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau informacijos apie festivalį www.kamerinisteatras.lt

Renginio metu privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes. Negalintiems dėvėti kaukių rekomenduojama nešioti veido skydelį.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook