Šiandien

Renginys įvykoKAMERINĖS MUZIKOS VAKARAS „BALTIJOS ŠALIŲ MUZIKA“

Aprašymas

BARBORA VALIUKEVIČIŪTĖ (smuikas, Lietuva/JAV)

VALLE-RASMUS ROOTS (violončelė, Estija)

VESTARDS ŠIMKUS (fortepijonas, Latvija)

Programoje:

Arturs Grinups – „Trio“

Heino Eller – „Lyrinės melodijos“ Nr. 1, Nr. 2

Vidmantas Bartulis – „Melancholija“

Vidmantas Bartulis – „Man patinka J. Haidnas“

Jurgita Mieželytė – Naujas kūrinys

BARBORA VALIUKEVIČIŪTĖ gimė Kaune, Lietuvoje. Būdama ketverių metų pradėjo mokytis Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje. Penkerius metus Barbora buvo Takaharos Mamoru vadovaujamo simfoninio orkestro „New York Symphonic Ensemble“ koncertmeisterė, su orkestru ji pasirodė koncertiniuose turuose po JAV ir Aziją. Sulaukusi „Pan European Philharmonic“ kvietimo, kaip koncertmeisterė dalyvavo „Aegean Music“ festivalyje Graikijoje.

Barbora Valiukevičiūtė bendradarbiauja su žinomais dirigentais ir kritikų pripažintais atlikėjais: Kurtu Masuru, Vladimiru Jurowskiu, Philippe‘u Entremontu, Julianu Rachlinu, Maximu Vengerovu, Vadimu Gluzmanu, taip pat su kolegomis Ieva Jokubavičiūte, Leonu Livshinu, Miles Massicotte ir Rauliu Rodriguezu. Smuikininkė koncertuoja kaip solistė ir kaip įvairių kamerinių ansamblių narė. Barbora pasirodė įvairiose pasaulio salėse: „Veronica Hagman Concert Hall“, „Staller Center for the Arts“ (JAV), „Auditorium al Duomo“ (Florencija), „Fukuoka Across Hall“ (Japonija), „Metropolitan Museum Concert Hall“ (Niujorkas) ir Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Barbora Valiukevičiūtė dėstė „d’Archi Arrigoni“ Italijoje, „Merit School of Music“ Čikagoje ir „Barenboim-Said“ fonde Palestinoje.

VALLE-RASMUS ROOTS savo muzikos kelią pradėjo Talino aukštojoje muzikos mokykloje. Jis dalyvavo įvairiuose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose: 2018 m. Valle-Rasmus pelnė 1-ąją vietą Baltijos stygininkų konkurse Vilniuje, 2011 m. ir 2013 m. – laureatu nacionaliniame Estijos stygininkų konkurse, o kartu su pianistu Auliu Lonksu apdovanojamas laureato diplomu I-ąjame Estijos kamerinės muzikos konkurse. 2016 m. Valle-Rasmus tapo Yamahos stipendininku. Violončelininkas dalyvavo įvairiuose meistriškumo kursuose, kuriuos vedė gerai žinomi muzikai: Wolfgangas Boettcheris, Davidas Geringas, Nicholas Jonesas, Francis Goutonas, Marko Ylönennas. Atlikėjas kaip solistas koncertavo su Talino kameriniu orkestru, Piarnu orkestru, Talino aukštosios muzikos mokyklos simfoniniu orkestru, Baden-Badeno ir „EAMT“ simfoniniais orkestrais. Šuo metu koncertuoja kaip kamerinių ansamblių narys. Valle-Rasmus Roots groja „Celeste Farotti“ violončele (savininkas – Maivis Kaljuvee), kuri atlikėjui skirta iš Estijos muzikos instrumentų fondo.

VESTARDS ŠIMKUS – kompozitorius ir improvizatorius, dirigento Paavo Jarvi’o pripažintas fe-nomenaliu, „American Record Guide“ – išskirtiniu, BBC – įkvepiančiu, o Vokietijos „Piano News“ – vienu iškiliausių jaunosios kartos pianistu, 1984 m. gimė Latvijoje. Būdamas penkerių, jis pradėjo mokytis muzikos Rygoje, toliau mokėsi Los Andžele, Miunchene ir Madride. Jo mokytojai – Dimitri-jus Bashkirovas, Claudio Martínez Mehner, Danielis Polackas ir Vadimas Suchanovas. Jis taip pat mokėsi kompozicijos pas Pēterį Vasksą. Po sėkmingų pasirodymų tarptautiniuose konkursuose ir pelnytų aukščiausių įvertinimų (vienas jų – 2009 m. pelnyta 1-oji vieta „Maria Canals“ tarptautiniame konkurse Ispanijoje), Vestards Šimkus pradeda savo kaip vis labiau pripažįstamo atlikėjo karjerą. Jis koncertavo kartu su „BBC Philharmonic“, Birminghamo simfoniniu orkestru ir „National de France“ orkestru. Pianistas koncertavęs ne viename festivalyje: Liucernos, „Schleswig-Holstein“, „Rheingau“, „Kissinger Sommer“, Bergeno ir „Lockenhaus“ muzikos festivaliuose. Vestards Šimkus yra ir pripažintas kompozitorius – jis kuria koncertus (yra sukūręs du koncertus fortepijonui), kūrinius fortepijonui solo bei kamerinius kūrinius, kai kurie išleisti „SCHOTT“ leidyklos, taip pat kuria muziką kinui ir teatrui. 2016 m. jo sukurta muzika Lailos Pakalniņos režisuotam filmui „Ausma“ („The Dawn“) įvertintas aukščiausiu įvertinimu „Lielais Kristaps“ Latvijos filmų apdovanojimų festivalyje. Tokį patį įvertinimą jis gavo už antrą savo darbą Giedrės Beinoriūtės režisuotam kino filmui „Kvėpavimas į marmurą“ („Breathing Into Marbles“, 2018). Vestards Šimkus buvo apdovanotas „Lotto-Förderpreis des Rheingau Musik Festivals“ Vokietijoje (2014), taip pat pelnė organizacijos „Latvian Junior Chamber International“ skirtą „TOYP“ apdovanojimą (2016). Atlikėjas 2013 m. no-minuotas „International Classical Music Award“. Vestards Šimkus yra išleidęs dešimt albumų.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook