Šiandien

Renginys įvyko„TWENTY FINGERS DUO“ IR AUDIOVIZUALINIS PROJEKTAS „PERFORMA“

Aprašymas

 

Vizualų autorė – Lauryna Narkevičiūtė

Vaizdo projekcijų autorius – Kornelijus Jaroševičius

Scenos dailininkas – Rokas Valiauga

 

TWENTY FINGERS DUO

Lora Kmieliauskaitė (smuikas)

Arnas Kmieliauskas (violončelė)

 

Programoje – lietuvių autorių nauji kūriniai:

Andrius Maslekovas – „Naktinių drobių šešėliai“

Julius Aglinskas – „Tarp tylos“

Dominykas Digimas – „Walking Through the Three Points“

Rūta Vitkauskaitė – „Hightet“

Mykolas Natalevičius – „rasa. rūkas“

Artūras Bumšteinas – „Lyrica“

 

TWENTY FINGERS DUO – tai šiuolaikinės ir moderniosios muzikos atlikėjų Loros Kmieliauskaitės (smuikas) ir Arno Kmieliausko (violončelė) duetas, kuriam būdingi ryškūs daugialypiai intensyvaus skambesio pasirodymai, keičiantys garsą bei erdvę, leidžiantys naujai pažinti instrumentų tembrų autentiką, pauzę ir tylą. L. Kmieliauskaitė ir A. Kmieliauskas – daugkartiniai nacionalinių ir tarptautinių muzikos atlikimo konkursų laureatai.

Audiovizualinis projektas „Performa“ – tai septynios šiuolaikinės lietuviškos kompozicijos ir viena vizualiai intonuota garso kelionė. Kaip tai atrodo, ar skamba, ką galima (nu)jausti, kiek mūsų vaizduotė artima regimai, girdimai ir čiuopiamai tikrovei? Pasirodymą sudaro muzikinė programa, kurios autoriai – Lietuvoje ir pasaulyje gerai žinomi, šiuolaikines performatyvumo formas nagrinėjantys, jaunosios kartos kompozitoriai. Specialiai ,,Performai“ parašyti kūriniai laužo esamas ir numanomas klišes, yra daugiasluoksniai, skirtingai veikiantys klausantįjį – nuo tylos, ramios melancholijos iki muzikinio triukšmo, aukšto dažnio garsų. Pasirodymą taip pat papildo šviesos ir vizualaus meno kūriniai, kurie vystomi ir projektuojami virš atlikėjų galvų. Šiam autentiškam garso ir vaizdo visumos atlikimui būdinga daugialypė intensyvaus skambesio raiška. Eklektiška, bet į vieną jungianti garso ir vaizdo kelionė siekia populiarinti lietuvišką akademinę muziką, plėtoti styginių dueto žanrą bei atskleisti plačias smuiko ir violončelės ansamblio galimybes.

„Nuo visiškos tylos iki fortissimo, nuo švarios ir lygios instrumento linijos iki noizo krebždesių, pasivaikščiojimų po muzikos paribius“, – „Performą“ apibūdina smuiko ir violončelės dueto „Twenty Fingers“ narė Lora Kmieliauskaitė (smuikas).

„Yra garso hipnozė, tembrų ieškojimas, nervas, kai kur prasimuša antiansambliškumas“, – sako Arnas Kmieliauskas (violončelė).

Lietuvoje ir pasaulyje labai retos šiuolaikinės akademinės muzikos programos, skirtos būtent styginių duetui. Septynių naujų „Performos“ kompozicijų autoriai – šiuolaikines performatyvumo formas autentiškai nagrinėjantys, nacionalinei ir tarptautinei auditorijai žinomi kompozitoriai Lina Lapelytė, Andrius Maslekovas, Dominykas Digimas, Arturas Bumšteinas, Julius Aglinskas, Rūta Vitkauskaitė ir Mykolas Natalevičius. „Performai“ parašyti kūriniai Lietuvos scenoje skambės pirmą ir, planuojama, vienintelį kartą – tai bus pasaulinės kūrinių premjeros.

„Performoje“ savo vaizdo interpretacijas pristatys videomenininkas Kornelijus Jaroševičius, vizualiojo meno kūrėja, fotografė Lauryna Narkevičiūtė. „Performos“ scenovaizdį kuria Rokas Valiauga. Apie „Performos“ vizualumo identitetą Lauryna Narkevičiūtė sako, jog tai: „atradimų žaidimas, konstruojant ir dekonstruojant pirminį turinį ir formą, t. y. kompozitorių partitūras. Negirdint garsų, atsiranda naujas naratyvas. Tai prakalbintos medžiagos, nauji pavidalai, sąsajos.“

„Performos“ vaizdo projekcijas kūręs menininkas Kornelijus Jaroševičius sako, jog jų tikslas vaizdu transformuoti erdvę, ne apkraunant jos šimtais ekranų, o išnaudojant jau esamą – „būtent tai ir darysiu – plėsiu ir formuosiu“, – sako menininkas.

 

 

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook