Šiandien

Renginys įvykoRadvila Darius, Vytauto

Aprašymas

„Radvila Darius, Vytauto“Muzikiniai paveikslėliai iš Lietuvos televizijos archyvų

2020 m. spalio 21 ir 22 d., 19 val.Kultūros kompleksas „Sodas 2123“ (Vitebsko g. 23)

Kūrybinė komanda: Karolis Kaupinis, Birutė Kapustinskaitė, Arnas Mikalkėnas, Kristupas Gikas, Kazimieras Jušinskas, Simonas Kaupinis, Goda Palekaitė, Julius Kuršis, Ervinas Gresevičius, Ignas Juzokas

Lietuvių kalba su angliškais subtitrais.

„Radvila Darius, Vytauto“ – tai gyvas dialogas tarp keturių instrumentalistų gyvai atliekamos muzikos ir video ištraukų iš LRT archyvų.Paskutiniais devintojo dešimtmečio metais Lietuvos televizijoje baigėsi cenzūros laikotarpis. Eterį užplūdo ilgus metus kauptos problemos, pasiūlymai ir komentarai – išsikalbėti panoro visi. Vis dar neturint formalios laisvės, žiūrovai greitai įsitraukė į naujos tapatybės, herojų ir geresnės ateities vizijos paieškas.Muzika, komentuojanti to laiko vaizdus, įtraukia žiūrovus į tragikomišką problemų naratyvą, prasidėjusį prieš trisdešimt metų ir besitęsiantį iki pat šių dienų.Kūrinyje praeities nostalgiją keičia ironija dvelkiančios devintojo ir dešimtojo dešimtmečių garsinės interpretacijos, o koliažinėje atmosferoje nuolat iškyla absurdiškų pasikartojimų ir sentimentalių intarpų formuojami klausimai: ar visa tai yra „lietuviško“ charakterio paieškos ar žmogiškos būties ir buities kasdienybė?

Birutė Kapustinskaitė, dramaturgė: Sako, kūrėjas savo kūrinyje sprendžia vieną ir tą patį konfliktą, metai iš metų, kūrinys iš kūrinio, keičiasi personažai, temos, bet pamatinis konfliktinis klausimas lieka tas pats – gal tą patį daro ir tauta?Karolis Kaupinis, režisierius: Analizuojant trisdešimties metų senumo archyvinę medžiagą, paaiškėja, kad laikas beveik nepaveikia temų, kuriomis kalbame. Daug šnekant žodžiai infliuoja ir nebetenka prasmės. Galbūt muzika gali padėti suprasti ar bent pajusti jų reikšmę.

Kūrinyje panaudota vaizdo medžiaga iš LRT archyvo: 1989–1991 m. laidų „Veidrodis“, „Akistata“, „Vilnius ir vilniečiai“, „Sekmadienio rytą“ fragmentai.Trukmė: 50 minučiųPremjera: 2020 m. rugsėjo 9 d.

Prodiuseris OperomanijaRėmėjas Lietuvos kultūros tarybaPartneriai: LRT, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungaBilietus platina TIKETA

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook