Šiandien

Renginys įvykoPREMJERA: NOWHERE / Klaipėdos Jaunimo teatras / KJT

Aprašymas

2020-2021 m. A. Shilling ir Klaipėdos jaunimo teatro kuriamas spektaklis yra skirtas rodymui būtent Lietuvos regionuose esančiuose kultūros centruose. Tokia pastatymo idėja gimsta per A. Shilling rezidenciją: jos kūrybiniai darbai dabar vyksta Kulių kultūros centre, o ši išskirtinė erdvė diktuoja kuriamo pastatymo „#nowhere” formą, nagrinėjamas problemas, scenografiją.

Nuo pastatymo nerenovuotas Kulių kultūros centras talpina apie penkis šimtus žiūrovų, tačiau retai sulaukia aukšto lygio kultūrinių renginių. Be to, pastato mastelis, scenos dydis, vietų skaičius skaudžiai kontrastuoja su apie 1400 gyventojų turinčių Kulių gyvenimo ritmu. Šis vidury niekur sovietmečiu įrengto pastato įvaizdis yra lyg tuštėjančios Lietuvos periferijos metafora: tarybiniai kultūros centrai, turėję dovanoti meninį gyvenimą ir pramogas provincijos gyventojams, šiandien stovi tušti, kasmet praranda aktualumą ir bet kokį ryšį su vietiniu žmogumi. Šioje paraiškoje aprašomo sklaidos projekto idėja yra A. Shilling kuriamą spektaklį rodyti panašaus likimo kultūros centruose visoje Lietuvoje.

Spektaklio idėjinė problematika yra Lietuvos regionų tuštėjimas ir šio proceso sąryšis su vidiniu šiuolaikinio žmogaus tuštėjimu. Tiek apie tuštėjančią periferiją kalbanti spektaklio tema, tiek jam rodyti pasirinktos erdvės regionuose atstovaus vieningą kūrybinės komandos mintį – tuštėjanti Lietuva prasideda visų pirma mažėjančiose šeimose ir retėjančiuose regionuose - kol šios problemos sprendimas lieka tik oficialiose vyriausybės programose, o ne konkrečių priemonių įgyvendinime, tol negalime teigti, kad tai prioritetinė, aktyviai sprendžiama Lietuvos problema.

Spektaklio „#nowhere” režisierius Arpad Shilling yra tarptautinio pripažinimo sulaukęs kūrėjas, pelnęs prestižinį „Europos naujosios teatro realybės“ prizą. Lietuvoje A. Schilling pastatė du spektaklius: 2015 m. spektaklį. „Didis blogis“ (LNDT, už dramaturgiją spektaklis buvo apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi), 2018 m. spektaklį “Autonomija” (VJT). Abu šie pastatymai sulaukė didžiulio publikos susidomėjimo, o kiekvienas A. Shilling darbas Lietuvoje tampa ir savitu įvykiu vietinėje teatro bendruomenėje.

Spektaklį kartu su žymiu vengrų režisieriumi kuria išskirtinė Lietuvos aktorių komanda – Valentinas Masalskis, Viktorija Kuodytė ir Dainius Gavenonis. Visi jie yra apdovanoti Auksiniais scenos kryžiais, įvairiais Lietuvos kino apdovanojimais, V. Masalskis ir V. Kuodytė pelnė Nacionalines premijas. Tokių išskirtinių Lietuvos teatro scenos asmenybių kuriamo spektaklio rodymas šalies regionuose – tai unikali proga periferijos gyventojams stebėti aukščiausio lygio teatro produkciją.

Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai: Laima Akstinaitė, Justina Burakaitė, Karolina Kontenytė, Vaiva Kvedaravičiūtė, Rugilė Latvėnaitė, Artūras Lepiochinas, Simonas Lunevičius, Evelina Šimelionė, Ieva Pakštytė, Paulius Pinigis, Donatas Stakėnas, Gytis Šimelionis, Asta Zacharovaitė, Donatas Želvys, Marija Žemaitytė.

Skaityti daugiau

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook