Šiandien

Renginys įvykoJMDT PREMJERA | IRANO KONFERENCIJA rež. Aleksandr Špilevoj

  • Panevėžys2021-05-28
  • Panevėžys2021-06-10
  • Panevėžys2021-06-11

Aprašymas

Ivan Vyrypajev
IRANO KONFERENCIJA
Dviejų dalių spektaklis

Režisierius – Aleksandr Špilevoj
Režisieriaus asistentė – Kotryna Siaurusaitytė
Scenografijos ir kostiumų dailininkė – Barbora Šulniūtė
Kompozitorius – Paulius Trijonis
Šviesų dailininkas – Renaldas Bartulis
Vizualizacijų kūrėjai: Saulė Barley, Paulius Jakubėnas, Deividas Tepcovas
Iš rusų kalbos vertė – Aleksandr Špilevoj

Vaidina: Laimutis Sėdžius, Gintautas Žiogas, Vytautas Kupšys, Ieva Brikė, Toma Razmislavičiūtė-Juodė, Jolita Skukauskaitė, Balys Ivanauskas, Jonas Čepulis, Tadas Gryn, Albinas Kėleris, Vita Šiaučiūnaitė, Ligita Kondrotaitė, Sandra Juzėnienė

Premjera – 2020 m. spalio 2, 3 d.

Vienos naujausių Ivano Vyrypajevo pjesių „Irano konferencija“ veiksmas vystosi mokslinėje konferencijoje, Kopenhagos universitete. Konferencijos pranešėjai – įtakingi mokslininkai, visuomenės veikėjai, dvasininkijos atstovai. Pjesė iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip socialinis ar net politinis herojų disputas apie demokratiją, liberalias ir konservatyvias pažiūras, žmogaus teises ir laisves, geopolitinę situaciją šiandieniniame globaliame pasaulyje. Bet veiksmui vos įsibėgėjus tampa akivaizdu, kad ši istorija yra visai ne apie politiką, o apie asmeninius herojų išgyvenimus, jų žaizdas ir troškimus.
Pjesės autorius Ivanas Vyrypajevas, kalbėdamas apie savo pjesę, sako:
„Matau, kad šiandien daugybė progresyvių planetos žmonių, nuo kurių priklauso svarbūs visuomenės pokyčiai, vis dažniau užduoda sau klausimą: ar yra visiems tinkanti išeitis iš šios susiklosčiusios kritinės globalios situacijos? O kokia ši kritinė situacija? Kokia problema?
Problema ta, kad mes, žmonės, neišmokome gyventi šioje planetoje vieni su kitais. Už lango yra XXI amžius, o mes vis dar dalijamės teritorijomis, skirstome vieni kitus pagal kraują, tautybę ir rasę ir tikime, kad mūsų pripažįstamas dvasinis kelias yra vienintelis teisingas. Kaip gyventi tokiame pasaulyje? Globalus pasaulis tapo mažas. Mes visi esame tarsi vieno komunalinio buto gyventojai. Mes kariaujame ir kenčiame nuo to karo.
Pagaliau šiandien vadinamuosiuose progresyviuose sluoksniuose (mokslininkų, politikų, verslininkų, menininkų) pradėjo skambėti gyvenimo prasmės tema. Visi mes pamažu prieiname prie išvados, kad, norėdami ką nors pakeisti savo pasaulyje, turime suprasti, kokia yra mūsų gyvenimo prasmė ir kokia yra gyvenimo prasmė apskritai. Ir jei anksčiau šie klausimai atrodė susiję su ezoterika, religija ir filosofija, šiandien jie vis dažniau keliami svarbiausiuose verslo forumuose, politinėse diskusijose ir mokslinėse konferencijose.
Kokia yra gyvenimo prasmė? Ir ar iš viso yra gyvenimo prasmė už paties šio klausimo ribų? Tampa akivaizdu svarbiausia: net jei daugeliui žmonių gyvenimo prasmė yra paslaptis, šis klausimas vis tiek tampa itin aštrus ir svarbus vis didesniam skaičiui mūsų planetos gyventojų. Nėra prasmės valdyti savo verslą, vykdyti politines reformas ir užsiimti menu, jei tvirtai nesuprantame, kodėl tai darome ir kur einame. Taigi man asmeniškai ši pjesė yra apie Žinojimą. Bet aš norėčiau, kad kiekvienas atrastų kažką savo.“

DĖMESIO! Spektaklio metu vyresniems nei 6 metų žiūrovams privaloma dėvėti medicinines kaukes arba respiratorius.

Gretimas sėdimas vietas gali užimti ne daugiau kaip du asmenys, kartu atėję į renginį.

Spektaklio metu naudojami ryškios blyksinčios šviesos efektai.

Žiūrovų, kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) paprašysime nedelsiant palikti renginio vietą, todėl žiūrovus, turinčius turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) prašome į renginio vietą nevykti.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook