Šiandien

Renginys įvykoMOTINA (Vasa Železnova)

Aprašymas

VMT spektaklyje "Motina (Vasa Železnova)" vaidina itin solidi 11 aktorių komanda. Scenoje žiūrovai išvys pagrindinį Vasos Železnovos vaidmenį kuriančią aktorę Eglę Gabrėnaitę, už geriausius sezono vaidmenis „Auksiniais scenos kryžiais" apdovanotus  aktorius Gintarę Latvėnaitę ir Darių Gumauską, ir visą skirtingų kartų VMT aktorių ansamblį.

Režisierius Kirilas Glušajevas savo pastatymui pasirinko pirmą Maksimo Gorkio pjesės „Vasa Železnova” variantą, parašytą 1910 metais. Pjesės centre tai, kas skausmingai aktualu kiekvienam: šeimos griūtis ir desperatiškos pastangos išvengti galutinio žlugimo. Motina čia lemia visų, esančių šiuose namuose, likimus. Vasa Železnova baudžia ir pasigaili, pamaniusi, kad visos priemonės bus geros vardan savų vaikų ateities, taip juos galiausiai ir sužlugdydama. Pjesė parašyta prieš Pirmojo Pasaulinio karo pradžią. Tai pabrėžiama Marijaus Jacovskio scenografija – scenoje namai, kuriuose nėra net užuominos į šeimyninę buitį, jaukumą, harmoningus žmonių santykius, nors scenoje ir stovi didžiulis pietų stalas, prie kurio susirenka gausi šeima. Nerimo kupina kompozitoriaus Fausto Latėno muzika pagilina sumaištį, tvyrančią šioje namais turinčioje tapti erdvėje.

Socialumas prieš individualumą, materialumas prieš dvasingumą – todėl Gorkis šiandien ir yra toks įdomus, kad jo kūryboje šie konfliktai neišsprendžiami vienareikšmiškai. Bet tai tėra vienas iš daugelio šios pjesės motyvų. Pasak režisieriaus Kirilo Glušajevo: „spektaklyje į pirmąjį planą iškyla Vasos Železnovos persona – pirmiausiai, ji yra motina, 30 metų „krovusi turtus“ savo vaikams, bet galiausiai pamačiusi, kad tie palikuonys – nevykę. Nes rūpindamasi savo atžalų ateitimi, ji nespėjo pasirūpinti jų dabartimi. Vasai neliko laiko juos auklėti, ji negalėjo suteikti jiems tą, ką vertingiausio savo vaikams gali suteikti motina: užuojautą, šilumą, stiprybę, mokėjimą aukoti save... Pinigų – daug, palikuonys – nevykę, vyras – miręs... Vasai iškyla opiausias klausimas  - kaip įprasminti save?

Vasa yra Motina. Ne tik viskam gyvybę suteikiantis, bet ir atimti gyvybę galintis pradas. Motina–šventoji, Motina–nuodėmklausė, Motina–likimas, Motina–skola, palaima ir prakeiksmas. Ir visa tai telpa vieninteliame Vasos personaže. Man atrodo, kad šiandienos Lietuvos teatre Vasą Železnovą suvaidinti gali vienintelė Eglė Gabrėnaitė ir niekas kitas...“
Spektaklio metu scenoje naudojami tabako gaminiai.
 
Režisierius – Kirilas Glušajevas
Scenografas, kostiumų dailininkas – Marijus Jacovskis
Muzika – Faustas Latėnas

Vaidina:
VASA ŽELEZNOVA - Eglė Gabrėnaitė
ANA, jos duktė - Gabrielė Tuminaitė, Neringa Būtytė
PAVELAS, jos sūnus – Tomas Stirna
SEMIONOVAS, jos sūnus - Mantas Vaitiekūnas
NATALIJA, Semionovo žmona – Valda Bičkutė, Agnė Šataitė
LIUDMILA, Pavelo žmona - Gintarė Latvėnaitė, Indrė Patkauskaitė
PROCHORAS ŽELEZNOVAS - Almantas Šinkūnas
MICHAILAS VASILJEVAS - Mindaugas Capas
LIPA, kambarinė -  Ilona Kvietkutė

PREMJERA 2011 m. gruodžio 9 d.
II dalių spektaklis (trukmė 2 val. 10 min.)
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook