Renginys įvykoDramaFest | Atidarymo vakaras: EIN ELEFANT, KALNO POZA

Aprašymas

„DramaFest“ – Vilniaus mažojo teatro spektaklių eskizų festivalis, kviečiantis išvysti bei patirti dramaturgijos ir teatro bandymų erdvės „DramaTest“ 2021-ųjų metų rezultatus. Keturias dienas skirtingose VMT erdvėse aštuoni „DramaTest“ režisieriai ir jų komandos žiūrovams pristatys savo darbus, sukurtus per dviejų savaičių repeticijų laikotarpį. Publikos reakcijos taps svarbiu argumentu, sprendžiant, ar eskizas taps visaverčiu spektakliu. 
Atidarymo vakaro programa:
18:00 „Ein Elefant“ (rež. T. Montrimas)
19:30 Videodarbo „Kalno poza” peržiūra (rež. G. Tuminaitė, vaizdo rež. A. Bublytė)
20:10 Diskusija su videodarbo „Kalno poza“ kūrybine grupe
EIN ELEFANT – „DramaTest“ atviro kvietimo konkursinės programos dalis.
Dovilės Zavedskaitės EIN ELEFANT – tai pjesė apie vaiką ir jo gyvenimą dramblio draugijoje. Drambliu istorijoje simboliškai vadinama šių laikų liga – depresija. Pjesėje daug ironijos, pastangų linksminti, dirbtinai šviesinti tamsų pasaulį. Kaip teigia pati autorė, pandemijos akivaizdoje šis kūrinys įgavo naują perspektyvą – visi dabar mes primename vaiką, bijantį neprognozuojamo dramblio. Spektaklio eskizą sukūręs režisierius Tadas Montrimas sako, kad jam labiausiai norėjosi išryškinti berniuko istoriją. „Šis vaikas atsiduria tokiose aplinkybėse, kuriose vienam tenka susivokti, kas vyksta aplink; jam nėra pasakoma tiesa, kad mamos nebėra. Tačiau kartais gyvenimo situacijos būna tokios sudėtingos, kad jas sunku išreikšti žodžiais. Būtent šis aspektas dabar man atrodo aktualiausias – kaip reikia apie tokius dalykus kalbėti? Ar tikrai, norėdami apsaugoti vaikus, mes turime nutylėti tai, kad skaudu? Gyvename gana žiauriame pasaulyje, kuriame kiekvieną sekundę kas nors yra žeminamas, žudomas, prievartaujamas. Neigiamų dalykų yra labai daug, ir man šiuo eskizu norisi ieškoti, kaip su jais reikėtų egzistuoti. Ar turėtume nesakyti visos tiesos, o gal – sakyti tik dalį jos? Ar tikrai vaikai nesupranta, kas vyksta, ir ar tikrai nedarome meškos paslaugos, kurdami jiems iliuziją, kad pasaulis yra tik saulėtas ir jame nėra debesų?“ – klausia režisierius.
Pjesės autorė – Dovilė Zavedskaitė
Režisierius – Tadas Montrimas
Vaidina: Daumantas Ciunis, Indrė Patkauskaitė, Mindaugas Capas, Vytautas Rumšas (jaun.), Rasa Jakučionytė, Valda Bičkutė, Jūratė Brogaitė, Tomas Kliukas, Ilona Kvietkutė
KALNO POZA
Paulinos Pukytės KALNO POZA, anot pačios pjesės autorės, yra pjesė „apie įvairaus plauko šūdmalystę ir apie individo (šiuo atveju – poetės, arba kūrėjos apskritai) susidūrimą su ribojančiais, lyčių nelygybę ir kitas „tradicijas“ palaikančiais stereotipais“. „Kalno pozoje“, kaip ir kituose savo kūriniuose, autorė, pasitelkdama antikinių mitų veikėjus, naudoja tekstų perdirbimo metodą. Kodėl antikiniai veikėjai? „Nes jie jau turi savo „bagažą“, tai yra, mes apie juos kažką jau žinome. Arba tik manome, kad žinome, – kaip ir apie daug ką“, – sako P. Pukytė.
Režisierė Gabrielė Tuminaitė, į pagalbą pasikvietusi videomenininkę Anetą Bublytę, šiai eksperimentinei absurdo pjesei pabandė pritaikyti kino kalbą, tad kūrybos proceso rezultatas – hibridinė meno forma, sujungianti teatrą ir kiną. „Kadangi pati pjesė – glausta, lakoniškos formos, ji buvo labai patogi paeksperimentuoti su ribomis tarp kino ir teatro. Žiūrovai  turės galimybę "DramaFest" atidarymo vakarą pamatyti pirmąjį montažo variantą, o visavertę premjerą tikimės paruošti kultūros nakčiai,“ – mintimis dalijasi G. Tuminaitė.
 
Pjesės autorė – Paulina Pukytė
Režisierė – Gabrielė Tuminaitė
Vaizdo režisierė – Aneta Bublytė
Operatorius – Eitvydas Doškus
Vaidina: Eglė Mikulionytė, Elžbieta Latėnaitė, Arvydas Dapšys, Rimantas Bagdzevičius, Agnė Šataitė, Rasa Jakučionytė, Tomas Kliukas, Edmundas Mikulskis, Darius Bražiūnas, Mykolas Olšauskas, Aurelijus Cibarauskas, Paulius Vološčenka, Emilis Jachimovičius
Renginio trukmė 3 val.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook