Šiandien

Renginys įvykoDramaFest | Piteris Panas

  • Vilnius2021-06-18
  • Vilnius2021-06-18
  • Vilnius2021-06-18
  • Vilnius2021-06-18
  • Vilnius2021-06-18
  • Vilnius2021-06-18
  • Vilnius2021-06-18

Aprašymas

„DramaFest“ – Vilniaus mažojo teatro spektaklių eskizų festivalis, kviečiantis išvysti bei patirti dramaturgijos ir teatro bandymų erdvės „DramaTest“ 2021-ųjų metų rezultatus. Keturias dienas skirtingose VMT erdvėse aštuoni „DramaTest“ režisieriai ir jų komandos žiūrovams pristatys savo darbus, sukurtus per dviejų savaičių repeticijų laikotarpį. Publikos reakcijos taps svarbiu argumentu, sprendžiant, ar eskizas taps visaverčiu spektakliu. 


Šis eskizas – „DramaTest“ atviro kvietimo konkursinės programos dalis.

Jauna režisierė Austėja Lunskytė-Yildiz siūlo naują ir netikėtą žvilgsnį į klasikinį literatūros tekstą – Jameso Mathew Barrie „Piterį Peną“. Neatsitiktinai jos versijoje Penas virsta Panu – graikų piemenų dievu. Į istoriją, dažniausiai skaitomą vaikams prieš miegą, režisierė žvelgia kaip į absurdišką tragikomediją apie berniuką, kuris atsisako užaugti. Ji kelia klausimus apie žmogaus baimes, pasirinkimo laisvę, laisvą valią.

Šiame spalvingame, pamažu į psichodelinį sapną virsiančiame spektaklio suaugusiems eskize žaidžiama su audiovizualine raiška, siekiant pasvarstyti, kas yra tikra/gyva, o kas – tik iliuzija. Įtampa tarp infantilumo ir brandos, tarp „galima“ ir „negalima“, tarp „noriu“ ir „privalau“, tarp bandymo būti kuo nors ir buvimo savimi, tarp nekaltumo ir perversijos verčia jaustis nepatogiai, bet sykiu traukte traukia įsižiūrėti į žmogaus sąmonės užkaborius.

Anksčiau žmonės gyveno trumpiau, tačiau šiuolaikinis žmogus tarsi nugyvena kelis gyvenimus – turime užsitęsusią vaikystę ir paauglystę, egzistuoja keista skylė „tarp“, kuomet esame nebejauni, tačiau ir dar ne seni. Yra daug spaudimo save realizuoti, tačiau neužaugti, kyla klausimai, ką gi reiškia būti suaugusiu žmogumi. Kartos po manęs augo su „Teletabiais“ – tam tikra sterilia tikrove, iš kurios išbrauktas žiaurumas bei šiurkštesnės realybės apraiškos. Viskas nupudruota ir paruošta, net vaikų žaidimų aikštelės yra labai minkštos, kad nenugriūtum ir neužsigautum. Tokios pjesės kaip „Piteris Penas“ – pavyzdžiui, jo Disnėjaus versija, – irgi dažnai pateikiamos kaip būtent tokios saugios vaikų žaidimų aikštelės. Tačiau skaitydamas originalų kūrinį žmogus tikrai gali užsigauti. Austėja Lunskytė-Yildiz

Režisierė – Austėja Lunskytė-Yildiz
Pagal Jameso Mathew Barrie „Piterį Peną“
Kostiumų dailininkas – Deividas Katkus
Choreografė – Gintarė Šmigelskytė

Vaidina: Daumantas Ciunis, Vilma Raubaitė, Arvydas Dapšys, Inga Šepetkaitė, Mantas Vaitiekūnas, Tomas Kliukas, Vilija Ramanauskaitė, Almantas Šinkūnas

Trukmė 1 val.
Skaityti daugiau
Siųsti užklausą renginio organizatoriams

Paieška

Draugaukime KaVeikti.lt Facebook